Nízký tlak nevyléčíte. Poradíme, jak bojovat s mdlobou a závratí

Premenstruační syndrom dokáže některé ženy skutečně potrápit.
 

Když lidé trpí vysokým krevním tlakem, je to pro ně rizikové a dostanou spoustu doporučení. Proti tomu mít nízký krevní tlak je něco, co lékaři zrovna dvakrát neřeší. Ale co když vás nízký tlak v životě omezuje, máte často závratě a nevíte, jak se vyléčit? Máme pro vás několik dobrých tipů, jak s tím bojovat.

Nízký krevní tlak neboli hypotenzi lékaři moc neřeší. Podle nich jde o život neohrožující stav, takže není nutné nasazovat léky. U dospívajících obvykle prohlásí, že se tlak zvýší s věkem, to ale není vždycky pravda. Čím je vlastně nízký krevní tlak způsobený? Je to nedostatečným dokrvením, a tedy okysličením mozku. Tím pádem se člověku s nízkým krevním tlakem může zamotat hlava, má závratě, potřebuje si okamžitě sednout.

Nízkým krevním tlakem trpí více mladí lidé, především pak ženy. Příčiny jsou různé. Souvisí ale s dědičností, špatným životní stylem nebo s nízkou křivkou glykemického indexu. Jde o snížení tlaku v cévách, což má za následek špatné prokrvení mozku, ale i končetin.

Neznamená to, že by se tam kyslík nedostal, jenom je jeho přesun pomalejší. Podle lékařů nízký tlak neohrožuje život. Nicméně člověk může někde spadnout, rozbít si hlavu, o to více je podstatné věnovat nízkému tlaku pozornost v těhotenství.

Tělo funguje způsobem, že tam, kde je aktuálně potřeba více energie, například ke zpracování potravy, se soustřeďuje nejvíc krve. Většina lidí s nízkým tlakem je pak po jídle unavena a chce se jim spát. To naštěstí po nějaké chvíli přejde a vše se zase srovná do normálu. Lidé s nízkým tlakem to ale prožívají více, jelikož se jejich tělo nezvládne se změnami pružně vyrovnávat.

Jaký je normální tlak krve?
Za normální hodnotu krevního tlaku považujeme kolem 120/80 torr (torr je historická jednotka tlaku). Za nízký krevní tlak se považují hodnoty, které klesnou pod 110/70 torr. Naopak vyšší hodnoty krevního tlaku se považují za hypertenzi, tedy vysoký krevní tlak. Nejzákeřnější je ovšem kolísavý krevní tlak, kdy je člověk vystaven náhlým a velkým změnám tlaku krve v cévách.

I když není nízký krevní tlak podle lékařů nebezpečný, jak bylo řečeno, objevují se závratě, motání hlavy, ale i slabost. Člověk s nízkým krevním tlakem je většinou hubený, bledý a má studené ruce a nohy, což souvisí se špatným prokrvením končetin. Závratě se mohou dostavit při změně z lehu, sedu nebo obecně při změně polohy těla, hlavně když jsou změny rychlé. S přibývajícím věkem má tlak tendenci se zvyšovat, což je dobrá zpráva pro mladé.

Léčba
Nízký krevní tlak se bohužel nijak léčit nedá, ale doporučuje se upravit životní styl. Na nízký tlak bezprostředně pomáhá Coca Cola, protože obsahuje cukr a zároveň kofein. Pak pomáhá i šálek kávy nebo alkohol, to však není vhodné pít každý den a ve velkém množství, ale spíše jako první pomoc.

Rady a tipy pro lidi s nízkým tlakem

  • Při pocitu závratí s tendencí k omdlení je lépe si lehnout a pomalu zvednout nohy nahoru, tím by se měl urychlit transport krve do mozku.
  • Při vstávání z postele nebo židle či při jakékoliv změně polohy si počínat pomalu, po etapách, aby měl organismus čas se vyrovnat se změnou.
  • Pokud se točí hlava a jste nuceni stát (ve frontě apod.), je lépe se rozkročit a zhluboka dýchat. Pohled se může fixovat na určitý bod před sebou.
  • Jíst pravidelně, častěji a po malých dávkách, aby se při zpracování potravy příliš neodkrvil mozek.
  • Nekouřit, větrat a obecně mít co největší přísun kyslíku.
  • Při únavě a pocitu snížení tlaku si raději chvíli odpočinout nebo si dát šálek kávy či malé množství alkoholu. Nesmíme však zapomenout, že jsou to návykové látky a pokud je organismus na ně zvyklý, ztrácí potřebný účinek.
  • Určitý pozitivní účinek mají i některé doplňky stravy, které napomáhají lepšímu prokrvování.

 

Nízkým krevním tlakem sice trpí lidé hlavně v mládí, ale často se to táhne do dospělosti. Nízký krevní tlak způsobuje, že se cítíte unaveně a špatně. Je dobré dodržovat doporučení a přiměřený jídelníček, jíst pravidelně a vyváženě a hlavně se nesoužit žádnou dietou.

Není to prospěšné i kvůli tomu, že lidé s nízkým tlakem bývají hubení. Vhodné je také nekouřit a pohybovat se ve větraných prostorách. Neuškodí ani sport, který kyslík přivádí rychleji do mozku. Když budete dodržovat všechna opatření, můžete prožít plnohodnotný život i s tímto neduhem.