Blahodárné účinky chilli: Zachrání vás od rakoviny i cukrovky!

 

Možná se vyhýbáte pálivým jídlům, ovšem měli byste velmi rychle přestat. Ostrá jídla, konkrétně pak ta, která obsahují chilli, vám totiž mohou i zdravotně pomoci. Jaké jsou přednosti pálivých papriček?

Zdravotní benefity, které získáte zařazením chilli do své kuchyně, jsou zřejmé a většina lidí o nich ví již velmi dlouho. Bezesporu ale neuškodí zopakovat si důvody, proč čas od času není od věci zařadit do svého jídelníčku nějaké jídlo obsahující chilli. 

Zvýšení kvality oběhového systému

Zdraví vašeho srdce by měl být pokaždé na prvním místě. Určitě tudíž není od věci si připomenout, že právě chilli pomáhá i proti oběhovým problémům a mrtvicím. Je úplně jasné, že ne zrovna každý je schopen pozřít každý den pořádnou dávku chilli, ovšem i pro méně odolné je tu cesta, jak ho do svého těla dostat. Stačí si ho zabalit do nějakého jídla a takovým způsobem konzumovat. Bezesporu je tento způsob lepší než se mu úplně vyhnout. Časem si totiž na jeho pálivost pomalu začnete zvykat. 

Pomáhá snížit hladinu cukru

Máte nadváhu nebo trpíte diabetem? Pak je pro vás konzumace chilli to pravé. Mnoho studií totiž dokázalo, že osoby, které chilli do jídelníčku přidaly, dosáhly snížení hladiny inzulínu potřebného ke snížení hladiny krevního cukru po jídle o celých 60 %! To je samozřejmě parádní zpráva pro slinivku, která se díky tomu méně namáhá a daleko déle dokáže sloužit. Je pravdou, že cesta, díky které se něco podobného děje, ještě není dostatečně prozkoumaná, ovšem hlavní je, že to funguje. 

Zatočí s rakovinou žaludku

Další parádní vliv chilli na člověka je v tom, že výrazně snižuje možnost, že onemocníte rakovinou žaludku. Lidé, kteří se chilli vyhýbají, mají podle amerických stuidí o 95 % vyšší šanci, že touto nemocí onemocní. Platí tu jednoduché pravidlo: Čím více ho sníte, tím lépe pro vás. Důkazem ale budíž například Mexiko, kde se chilli konzumuje “po kilech” a rakovina žaludku je tu opravdu velice vzácná. 

Chilli paprička je plod především exotických druhů křovitých paprik, které rostou v tropech a také subtropech. Nejhojněji pak v Indii, Číně, Japonsku, Vietnamu, Africe, Jižní a Střední Americe, ale především v Mexiku, které je pálivou kuchyní proslulé.

Příznivě působí proti bolesti

Tato vlastnost chilli je způsobena tím, že je v něm obsažen capsaicin. Ten se pozitivně projevil na zdraví i u osob, jež trpí revmatem nebo artritidou. Pravidelné konzumování chilli tak má šanci napomoci minimalizovat dopady těchto nemocí a zmírnit jejich vlivy na tělo. Capsaicin je též užitečný proti bolesti v obecném hledisku. Parádní vlastností je i to, že působí bez toho, aniž by tělo otupoval či znecitlivoval. To je totiž případ většiny ostatních látek. 

Parádní relaxant

Chcete pořádně zregenerovat? Pak konzumujte chilli ve velkém! Mnohé moderní studie prokazují, že chilli papričky mají také pozitivní vliv na tělesnou relaxaci. Opět je to díky capsaicinu, jenž má schopnost blokovat jistou tělní chemikálii (Substane P). Ta je zodpovědná za přenos bolesti. Chilli tudíž je schopno pomoci od bolesti hlavy, migrén, nepohodlí a podobně.

Pokud se stále rozhodujete o tom, co si dnes dáte k večeři, tak neváhejte a navštivte nějaký podnik, kde vám uvaří pořádné jídlo s dávkou chilli, nebo si nějaké sami uvařte. Po konzumaci vás totiž nejen přestane bolet hlava, ale také uděláte něco pro to, abyste předešli cukrovce nebo rakovině a v neposlední řadě také zvýšíte kvalitu svého oběhového systému.