Oblíbená vajíčka: Jíst, či nejíst?

Vejce jsou zdravá, ale i nezdravá zároveň
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Snad každý si minimálně jedno nebo dvě za týden dá. Vajíčka jsou skvělou potravinou, která je velmi lehká na přípravu a navíc se dá upravit na mnoho způsobů. Každý si najde ten, který mu zachutná. Odborníci na stravu se ovšem dlouhodobě přou, zda jsou užitečné či škodlivé pro náš organismus. Jak to ve skutečnosti je?

Vajíčka, oblíbená potravina, kterou můžete využít k tomu, abyste udělali rychlou snídani, oběd nebo večeři. Mnozí z nás ale netuší, že se bezpočet odborníků na výživu pře o to, zda jsou prospěšné pro náš organismus.

Na jednu stranu jsou nesporné jejich benefity, ovšem každá mince má dvě strany. Právě druhá strana poukazuje i na to, že mají škodlivé vlastnosti pro náš organismus. Pravdu je velmi těžké najít, protože se rok od roku objeví nové studie. Velikonoce jsou ale za dveřmi, a proto bezesporu není od věci si něco o vajíčkách říci.

Pozitivní vliv na pleť

Tohle je fakt, který žádná studie nejspíše nedokáže popřít. Vajíčka totiž mají hodně vitaminů ze skupiny B a ty pomáhají tvořit části buněčných membrán, a tudíž jsou nezbytné pro fungování kožních buněk. Právě tento vitamin vytváří v pleti klíčový kolagen a elastin, díky čemuž zůstává kůže mladá a pevná. 

Další složkou vejce je lutein, což je velmi silný antioxidant, jenž chrání pleť před škodlivými látkami. Obsahuje ale také draslík, vitamin A a samozřejmě spoustu bílkovin. Opravdu nenalezneme moc potravin, které by byly takovou zásobárnou prospěšných prvků.

Vajíčka se dají použít i jinak než jako jídlo

Nemusíme je pouze konzumovat, mají daleko šiřší využití. Dají se využít i jako pleťová maska, konkrétně pak bílky. Ta je známá pro své čisticí a vyhlazovací schopnosti. Stačí si vzít bílek, natřít ho na obličej a po zaschnutí opláchnout vlažnou vodou. 

Vysoký obsah cholesterolu

Tím se dostáváme k negativním stránkám vajíček. Mají opravdu velmi vysoký podíl cholesterolu. Dietologové tudíž vůbec nedoporučují konzumovat žloutky, ač je právě v nich maximum prospěšného. Faktem ale je, že je pořád lepší do sebe dostat trochu cholesterolu z vajec než ze smažených jídel či cukrů. 

Bio vejce, jak to s nimi je?

Bio životní styl je momentálně hodně trendy. Samozřejmě se na trhu objevila i “bio” vejce od slepic z podestýlky. Pravdou je, že právě tato vejce jsou skutečně lepší. Ve velkých chovech jsou totiž slepice pumpovány antibiotiky a dalšími chemickými látkami. Proto je lepší si dát k snídani dvě zdravá vejce, než jich sníst spoustu nezdravých. 

Vajíčka a typy přípravy

Míchaná vajíčka - nejlepší jsou v tomto případě míchané bílky, třeba v kombinaci s čerstvým špenátem a celozrnným pečivem, což je super forma snídaně, jelikož do těla dostanete spoustu energie.

Vajíčka natvrdo - další super nápad, jak s vajíčky naložit. Třeba je hezky rozprostřít na tmavý chleba a máte rychlovku, třeba oběd. 

Existují samozřejmě další desítky receptů, jak je připravit. Jedno je ale jisté. Vajíčka rozhodně nepatří do zdravé stravy a s jejich konzumací by to člověk rozhodně neměl přehánět. Především pak s těmi, která koupíte ve většině supermarketů. Tam je podíl zdravé složky v porovnání s nezdravou poměrně odlišný od těch, která byste dostali v obchodech s bio potravinami.

Jak často jíte vejce?

Jednou do týdne
25% (1 hlas)
Dvakrát až třikrát do týdne
25% (1 hlas)
Každý den
50% (2 hlasy)
Vejce nejím vůbec
0% (0 hlasů)
Celkem hlasů: 4