Mýty o HIV: Jak je to vlastně doopravdy?

HIV je velmi nebezpečný virus
Zobrazit fotogalerii (3)
 

HIV je jednou z nejnebezpečnějších nemocí v současném světě. Mnoho lidí ale vlastně netuší, o jakou nemoc se jedná, a velmi často se ve společnosti o HIV vyskytuje spousta mýtů. Ty nejvíce frekventované vyvrátíme prostřednictvím tohoto článku.

Vir HIV a s ním spojené AIDS je stále velmi probírané téma. Čím více ale lidé získají informací, tím obvykle stoupá frekventovanost mýtů. Co vlastně formuje naši představu o životě s HIV a kde je pravda?

Nákaza HIV znamená, že máte AIDS

Tady je třeba si předem uvědomit, že HIV je virus, jenž ničí imunitní buňky těla, které pomáhají bojovat s nemocí. Pokud budete užívat správné léky, pak můžete s HIV žít mnoho let a nemusí u vás AIDS vůbec propuknout. 

AIDS je diagnostikován pouze v případě, že počet buněk CD4+ padne pod minimální úroveň nebo za konstalace takové, že se v těle objeví ještě jiná infekce, která parazituje na oslabenosti organismu. 

Když budu mít HIV, poznám to, protože budu mít jeho příznaky

Další z mýtů, který je u veřejnosti hodně oblíben. U některých lidí se neprojeví naprosto žádné příznaky klidně dlouhé roky po samotném nakažení. Mohou se ale na druhou stranu objevit třeba i po deseti dnech od nakažení. 

Příznaky jsou velmi podobné standardní chřipce nebo mononukleóze. Zahrnují například horečku, únavu, vyrážku či bolení v krku. Obvykle ale vymizí po pár týdnech a neprojeví se po několik dalších let. Jediný účinný způsob je tak test. 

HIV je možno léčit

Tohle je úplný nesmysl, protože stále neexistují žádné léky, které by pomohly k úplnému vyléčení HIV. Léčbou se dá pouze udržet virus pod kontrolou a pomoci tak zachovat imunitní systém. Některé léky jsou například založené na principu potlačení bílkovin, díky nimž se virus množí. Další typ léků pak blokují virus, aby nevstoupil svým genetickým materiálem do buněk imunitního systému. 

V každém případě je ale nejlepší se obrátit na odborníka. Ten totiž naprosto nejlépe dokáže posoudit vaše zdraví a také stav vašeho imunitního systému. V závislosti na množství viru ve vašem těle se pak rozhodne, kdy začít s léčbou.

Pokud mají HIV oba partneři, pak je sex bezpečný

Ač jsou oba partneři nakaženi virem HIV, neznamená to, že by měli zapomenout na ochranu. Používání kondomu totiž chrání před dalšími pohlavně přenosnými chorobami či dalším náporem HIV, vůči němuž mohu být vaše léky rezistentní. I když se léčíte a třeba i cítíte dobře, tak stále můžete nakazit ostatní. 

Je nemožné vyhnout se dalším infekcím spojeným s HIV

Lidé, jež mají oslabený imunitní systém, jsou daleko více náchylní k infekcím, jako je například pneumocystická pneumonie, tuberkulóza, cytomegalovir nebo toxoplasmóza. Pokud chcete minimalizovat riziko, pak je nejlepší cestou opět brát léky. Také je rozumné se vyvarovat jídla nedovařeného masa, zvířecím záchodům a také vodě, která by mohla být kontaminovaná. 

Lidem s HIV je lepší se obloukem vyhnout

Rozhodně není třeba se podobně nakaženým lidem vyhýbat. HIV se totiž nepřenáší objetím, používáním společného ručníku či skleničku. Dokonce se ani běžně nestane, že by se někdo nakazil skrze krevní transfuzi, jelikož krevní banky vše velmi pečlivě kontrolují. Na druhou stranu byste se měli vyhnout nechráněnému sexu a sdílení společných jehel, což se stává v případě tetování, kde ještě v některých salonech pracovníci nepoužívají zrovna sterilní nástroje.

Klíčová slova:
HIV
vir