Zdravotní péče za miliony: Kolik stojí třeba léčba hemofilika?

Podobné částky vás nejspíše překvapí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ještě nikdy v historii nezaplatila žádná česká zdravotní pojišťovna za klienty takový ranec, jako tomu bylo u VZP v loňském roce. Zajímavé jsou hlavně statistiky okolo pacientů nejnákladnějších. Jaký obnos byl vynaložen na nejdražšího klienta?

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik zdravotní pojišťovny stojí léčby pacientů? Možná vás překvapí, jak vysoké jsou částky, které jednotlivé instituce pro zdraví pacientů vynakládají. Takové informace tak trochu vyvrací oblíbené fámy, že se pojišťovny snaží takticky zbavovat drahých pacientů a hradí jen tu nejlevnější péči. 

"Informace o nejdražších pacientech zveřejňuje VZP už pátým rokem s cílem informovat veřejnost o nákladnosti zdravotní péče. Tedy o tom, že zdraví není zadarmo," tvrdí mluvčí VZP Oldřich Tichý. Spory kolem toho, zda se mají či nemají platit poplatky u lékaře, pak vyznívají poněkud...řekněme, že zvláštně. Ale to je zase jiný příběh a má-li někdo pocit, že poskytování péče je jiná služba a nemělo by se za ni platit, je to jeho věc. 

Loňský rok přinesl prudký nárůst

Ten je nejlépe viditelný při pohledu financí vynaložených na dvacet nejnákladnějších pacientů. Vůbec nejdražším klientem VZP byl minulý rok jedenačtyřicetiletý hemofilik z jižní Moravy. Společnost za jeho léčbu dala neuvěřitelných 35,07 milionu korun. 

Hemofilie je geneticky podmíněné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. To se navenek projevuje chorobnou krvácivostí, což jsou krevní výrony do svalů či kloubů a také omezená schopnost organismu zastavit krvácení. 

Minulý rok úhrada za každého z dvacítky nejdražších pacientů hodně přesáhla hranici deseti milionů korun. "Něco podobného v předchozích letech nebývalo. Loňský 20. nejdražší klient by například o rok dříve skončil na 8. místě," podotkl Tichý. Jen pro zajímavost, například na patnáctém místě se "umístil" i muž ze Středočeského kraje, přičemž na léčbu jeho poruchy ukládání glykogenu VZP vynaložila takřka 14 milionů korun. 

Příliš se naopak nemění nejnákladnější diagnózy. Mezi nimi jsou tradičně hemofilie, různé metabolické poruchy, a to například arteriální hypertenze. Nejmladšímu nemocnému, který se dostal mezi 20 nejdražších, byl loni třináctiletý chlapec. Naopak nejstarší byla sedmdesátiletá stařenka. 

V roce 2016 se částka na nejnákladnějšího pacienta vyšplhala na 56 milionů korun. 

"Více než 95 % všech nákladů za léčbu pacientů z uvedené dvacetičlenné skupiny tvoří jako vždy výdaje za léky," vysvětluje Tichý. "Mimořádně nákladné moderní přípravky může VZP svým klientům v takové míře uhradit mimo jiné i díky tomu, že se jí s pomocí systému pozitivních listů daří už pátý rok snižovat výdaje za ty běžné." 

Celková částka za péči dvaceti nejnákladnějších klientů se v minulém roce vyšplhala na závratných 342 milionů. To je oproti roku 2016 nárůst o 50 milionů, tedy něco kolem sedmnácti procent.