Kalendář zahrady: Zahrádkář nemá ani v červenci dovolenou

Co musí zahrádkář stihnout v červenci?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V červenci se hlásí o slovo pravidelné zavlažování, prořezávání dřevin i příprava půdy pro podzimní sklizeň zeleniny. Podívejte se, co dalšího nesmíte zapomenout v červenci udělat.

Červenec se přihlásil o slovo a s ním i náš pravidelný kalendář zahrady. Co je potřeba v červenci na zahradě všechno udělat?

Červenec je nejteplejší měsíc, zalévejte o sto šest

Červenec patří k nejteplejším měsícům v roce, na zahrádkáře doléhá úkol pravidelného zavlažování nejen letniček, ale především trávníku, který pod rozpáleným sluncem značně trpí.

Se zaléváním jde ruku v ruce také správné hospodaření s vodou. Rostlinám příliš nevyhovuje naše pitná vodu, jejich růstu naopak prospívá měkká dešťová voda. Zachyťte ji a zalijte s ní zahrádku, rostlinám uděláte dobře a navíc ušetříte. 

V době tropických dnů se vyplatí kapková závlaha nebo samozavlažovací truhlík. Podívejte se na návod na jeho přípravu.

Příprava jahod na novou sezonu

Připravte jahody na novou sezonu

Od jara raší z jahodníků nové šlahouny. Ty potřebují odstranit, aby rostlinu příliš nevysilovaly a ona se mohla připravovat na další a ještě plodnější rok.

Pokud máte starší rostliny, můžete si ze šlahounů vypěstovat nové sazeničky. U vybraných silných trsů je dobré zaštípnout šlahoun za první založenou odnoží, aby byla co nejsilnější. 

Sklízejte bylinky

V červenci je nejvyšší čas na sklízení bylinek. Jejich pěstováním jsme se zabývali zde. Nezapomeňte začít sušit levanduli, uřízněte její trsy a uvažte je do menších svazků, které pověste na vzdušném místě.

Postarejte se o cibuloviny

Cibuloviny jsou po odkvětu náchylné na vlhko. Nejlepší volbou je tedy cibuloviny vyjmout z půdy a uložit je na suchém a chladném místě. Zasadit je můžete opět před další sezonou.

Sklizeň zeleniny je u konce

Zelenina, kterou jsme zaseli na začátku jara, pomalu na záhoncích končí. Je tedy nutné po ní obhospodařit půdu a zbavit ji plevele. Poté můžete zasít další druhy zeleniny pro podzimní sklizeň, například špenát.

Postarejte se o své růže

Je potřeba prořezat ovocné stromky i keře

Červenec je ideální doba na letní prořez dřevin. Stromky i keře opět brzy obrostou a zesílí. Nezapomeňte se tedy postarat především o rybíz, angrešt, jabloně a třešně.

Odstraňte semeníky u trvalek

Trvalky, které jsou již po odkvětu, je nutné zbavit semeníků. Květiny zbytečně vysilují a také nepůsobí příjemně na pohled. Některé druhy rostlin po odstranění semeníků můžou znovu vykvést.

Pohlídejte okrasné keře před plísněmi

V tomto období je dobré dávat pozor, zda na okrasných keřích nevznikají plísně, především na růžích. Půdu okolo okrasných keřů pravidelně okopávejte, v teplém obdobé potřebují dostatek provzdušněné půdy.