Jak začít sbírat houby? Rady pro začátečníky

Hříbek v trávě
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Nikdo se nestal zkušeným houbařem přes noc a učený z nebe nespadl. I když je sbírání hub v Česku nesmírně populární, už málo lidí si uvědomuje, jaké nebezpečí jim hrozí při otravě. Každý člověk by měl začít s určováním a sběrem hub postupně. Nenechte se zlákat vidinou smaženice a dejte se do čtení.

Možná jste se i vy nechali zlákat vidinou ledničky napěchované houbami a máte teď nesmírnou motivaci popadnout košík a vyrazit do lesa. Ještě než se ale přiotrávíte při prvním ochutnávání houby, měli byste se držet několika pravidel. Bude jich více, protože sběr hub je koneckonců samostatný obor. Všechny poznatky o houbách zaštiťuje Česká mykologická společnost, kam můžete také přinést houbu na rozbor, pokud si nejste jisti druhem. Pozor, ve středočeských lesích se hojně vyskytuje nejjedovatější houba.

Znáte nejčastější mýty o jedovatých houbách? Důrazně doporučujeme k přečtení

 

Krok 1. Mám na to čas a chuť?

Ještě vůbec před tím, než se do sbírání hub pustíte, uvědomte si, že vám to zabere mnoho času. Minimálně jednu nebo dvě prostudované knihy, odborné články a samozřejmě chození do lesa. V lese strávíte několik hodin, potom houby přinesete domů, pokud jste začátečník, tak strávíte i dost času s dourčováním – nejlepší je požádat o určení už zkušenějšího houbaře nebo mykologa. Potom vás čeká dlouhé očišťování a krájení hub, podle druhu zpracování. Sem tam na vás vykoukne červík nebo slimák. A samozřejmě mimo tento kolotoč sběru a úpravy si můžete z lesa přinést nejedno klíště.

 

Krok 2. Jdu do toho, budu se učit o houbách

Nemůžete rozpoznávat jednotlivé houby mezi sebou, dokud plně nerozumíte pojmům, jako je plodnice, klobouk, lupeny, prsten, třeň a hlíza. To jsou jednotlivé části houby. Je spousta druhů klobouků hub stejně jako různé typy lupenů a třeně. Musíte si prostudovat úplně všechny a potom se teprve vrhnout na studování jednotlivých druhů hub, kde jsou tyto pojmy používány.

Na houbách: Sbírejte lahodnou bedlu

Na houbách: Rozpoznáváme vynikající holubinky

Mimo jedlé houby je vždy důležité prostudovat si i houby, se kterými byste si je mohli splést. Takže třeba muchomůrku růžovku na začátek určitě vynechte (můžete ji splést s muchomůrkou tygrovanou) stejně tak jako žampióny, které si můžete splést s muchomůrkou jízlivou. Ze začátku začněte s houbami, které se dobře rozpoznají, jako třeba některé hřibovité houby.

Na houbách: Sbírejte Ganodermu, houbu dlouhověkosti

Masák má víc bílkovin než maso. Za syrova je ale jedovatý

 

Krok 3. Sbíráme houby

Připravte se pořádně do lesa, použijte kvalitní repelent nebo si vyrobte domácí repelent proti klíšťatům. Pozor na létající klíště! Vezměte si dlouhé rukávy i nohavice, pohodlné boty. Do ruky košík a rybičku na očištění houby. Můžete si vzít také malý atlas hub s sebou do ruky, abyste mohli na místě zkontrolovat všechny znaky houby. Sbírejte houby, které poznáte. Nesbírejte houby viditelně staré nebo naopak příliš mladé.

Jak houbu sebrat? Neodřezávejte!! Houbu, kterou chcete sebrat, opatrně krouživým pohybem vykroutíte z podhoubí celou včetně hlízy (kdo neví, to je ta část houby v zemi). Odřezávání je špatně, protože zbytek houby hnije v půdě a ničíte tím podhoubí pro další růst. Navíc je ponechání celé houby důležité pro pozdější určování druhu.

Nejlepší je chodit do lesa s někým, kdo už má se sbíráním hub dlouholeté zkušenosti. Ale každý člověk se může splést – proto, když si nejste jisti, doneste houbu do mykologické poradny. Může vám to zachránit život.

 

Krok 4. Vaříme podle receptu

Když už jste si skutečně jisti tím, že máte houby jedlé a dobré, je na čase je nějak zpracovat. Napřed oddělíte nožičku od klobouku a potom rozříznete jak klobouk, tak třeň. Pokud je houba bílá, tak je v pořádku, pokud tam jsou tečky, tak je červivá. Někdy může být červivá jenom část houby. Ty červivé vyhazujeme, stejně tak případné slimáky a další havěť. Houby bez červů očistíme, z vnější strany oloupeme nožičku, klobouk jen očistíme, neloupeme. Pak už pokrájíme a vaříme dál podle receptu nebo je zamrazíme.

Nejlepší RECEPT na houbové koření ocení každý milovník výtečných houbiček

Recept na luxusní houbový koláč