Zámek Veltrusy chystá podzimní akce!

Zámek Veltrusy
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Na zámku Veltrusy chystají nejrůznější akce, dvě nejvýraznější už jsou za dveřmi. Jaké? A co o zámku víte?

26. 11.
Adventní tvoření a Vánoční pohádka
10:00-17:00

Severozápadní křídlo zámku se na jeden den promění v dílnu, kde si budou malí i velcí moci vyzkoušet, jak se vyrábí svíčky ze včelího vosku, věnce, svícny různého druhu nebo tradiční vánoční ozdoby. Akci doprovodí tematická výstava. Nezapomeneme ani na občerstvení provoněné svařeným vínem.

V 15:00 vystoupí Sváťovo loutkové dividlo s Vánoční pohádkou. Po jejím skončení se děti mohou těšit na nadílku.

Vstupenky na Vánoční pohádku s nadílkou je třeba si předem rezervovat! 
Rezervace na: +420 315 781 146, +420 724 348 776 nebo auerova.jana@npu.cz

 

10. 12.
Vánoční koncert Zuzany Lapčíkové a Vladislava Bláhy
od 17:00

Vánočně laděným koncertem Zuzany Lapčíkové (zpěv, cimbál), kterou na kytaru doprovodí Vladislav Bláha, si můžete zpříjemnit adventní čas.

Koncert se uskuteční v Rudolfově sále.

Vstupenky je potřeba si zarezervovat.
Rezervace na: +420 315 781 146, +420 724 348 776 nebo auerova.jana@npu.cz

Vstupné: 200 Kč

Jak se na hrad či zámek dostat zdarma? Chcete na hrad či zámek zadarmo?

Co o zámku víte?

Hlavní budova bývalého loveckého zámečku s pohádkovou zahradou je mimo provoz čtrnáct let. Proč není přístupná veřejnosti, nám osvětlil zdejší kastelán Pavel Ecler.

Proč je hlavní budova uzavřena již od roku 2002?

Rekonstrukce na hlavní budově započala po povodni z roku 2002. Hlavní budova měla několik problémů. Prvním problémem je, že když budovu v roce 1704 stavěli, tak šlo o letní sídlo. Jak bychom dneska řekli, něco víkendová chata. Nepoužívaly se tedy technologie ani materiály s tím, že by zámek měl vydržet tři sta let. Vznikla lehká stavba pro potěchu majitelů. To znamená, že - když to řeknu ošklivě - poločas rozkladu už má objekt za sebou.                      

Problém...  

Od začátku 20. století a zejména od období velké hospodářské krize objekt trpěl nedostatečnou údržbou, což bylo čas od času sanováno většími opravami a někdy taky ne. Takže těch 100 let neúdržby se velmi podepsalo. Povodeň v roce 2002 zasadila už jenom poslední ránu. Stala se tak důvodem uzavření zámku pro veřejnost, ale není to důvod toho, proč jsou opravy tolik náročné.          

Jaké jsou ty důvody?                                                      

Musela být započata celková rekonstrukce budovy, včetně opravy krovů a střechy, samozřejmě střecha nebyla pod vodou. Proč to tak dlouho trvá, je skutečnost, že se jedná o opravdu kompletní opravu budovy a všech jejích součástí od statiky až po střechu. To je jedna věc. Druhá věc – stavební práce jsou již dokončeny, nyní přichází fáze restaurování interiéru. Nikoli mobiliáře, ale interiéru. To jsou částečně tapety, částečně výmalba, částečně štuková výzdoba.