Připravte si domácí brambůrky! RECEPT

Připravte si brambůrky doma. A z brambor
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už jste měli brambory na všechny možné způsoby a chcete zkusit něco nového? Tak proč si neuděláte tradiční bramborové lupínky, které vám budou chutnat ještě víc než kupované brambůrky. Hned máte originální přílohu.

Co si představíte pod pojmem brambůrky? Neříkejte, že modifikované kupované brambůrky z pytlíku, které už opravdu nemají s bramborami nic společného! Napadlo vás někdy vytvořit si podobné brambůrky doma, z brambor? Měly by být křehké, solené a křupavé. Vyzkoušejte s námi recept na přesně takové brambůrky, na kterých si pochutnáte spolu s pikantní omáčkou nebo salsou. Můžete je ale použít jako normální přílohu k hlavnímu jídlu. 

 

Brambůrky jsou přece nezdravé

Jestli je to zdravé, o tom rozhoduje i způsob přípravy. Můžete si brambůrky osmažit, ale také upéct nebo udělat v mikrovlnce. Nejzdravější je určitě způsob pečení, kdy si nemusíte přidávat velké množství oleje. My však doporučujeme potřít brambůrky olivovým nebo řepkovým olejem, které jsou pro nás zdravé. A teď už se vrhneme na recept! 

 

Budeme potřebovat

  • Několik větších brambor, podle množství brambůrek. Na zobání u filmu postačí tak 6 brambor. 
  • Olej dle chuti - nejlepší je olivový, řepkový, ale můžete použít i máslo. 
  • Sůl na dochucení.

 

Napřed předehřejte troubu asi na 250 stupňů, pak omyjte brambory, neloupejte je a udělejte z nich tenké plátky. Můžete to udělat buď na robotu, mandolíně nebo na struhadle. Nebo je nakrájejte ručně a snažte se, aby plátky byly stejně tlusté.

Plátky brambor pak vysušte papírovými utěrkami, odsajte z nich přebytečnou vodu. Pečičí plech lehce potřete olejem a pokládejte na něj jednotlivé bramborové lupínky. Ještě než je vložíte do trouby, potřete lupínky olejem podle vašeho výběru nebo máslem. Jen tenkou vrstvu. Pak už je vložte do střední části trouby a čekejte, dokud se neupečou do zlatova. Měly by být hotové za 15-20 minut, průběžně je kontrolujte a dejte pozor, abyste je nespálili. Až budou hotové, hned je vyndejte z trouby - jestliže troubu jen vypnete a necháte je uvnitř, mohly by se snadno spálit. 

Jakmile trochu vychladnou, posypte brambůrky solí dle potřeby. Hotovo! Brambůrky jsou skvělé například se salsou, ale také s barbecue omáčkou (recept uvnitř článku). Jestli už máte brambůrek dost, vyzkoušejte k nim třeba i sušená rajčata, budete to mít rozmanité. A náš tip: Stejné lupínky uděláte z kedlubny!