Atopický ekzém, jak na něj?

Víte, jak vypadá atopický ekzém?
 

Atopický ekzém, strašák dětí i dospělých. Jak se mu účinně bránit? A jde to i bez kortikoidů? 

Atopickým ekzémem trpím od malička. Moc dobře vím, co to je mít po celém těle rudé fleky, které neutěšitelně svědí. Jaké to je, když vám máma zašívá rukávy u pyžama, abyste se v noci zběsile neškrábali, neustálé používání různých mastiček a píchání kalciových injekcí. Nejhorší je, když se vám tenhle hnus udělá na obličeji.

Ekzém a lepek souvisí! Jak na bezlepkovou dietu? Bezlepková dieta se může týkat i vás. Poznáte na sobě příznaky?
Všeobecně platí: nepoužívat mýdlo (když už, tak dětské), ani sprchové gely, koupat se krátce a spíše ve vlažné vodě, žádná horká voda. Nejíme citrusy, uzeniny, vyhýbáme se cukru a tukům.

Příčiny jsou různé – strava, hormony, psychický stav, dlouhé rukávy a kalhoty. To všechno mu přispívá, pokud máte jemnou pleť a určité předpoklady, tak přijde a už vás nechce opustit. Když jsem byla malá, tak si mne můj zodpovědný otec vzal na chatu. I s ekzémem mne nechal koupat v místním rybníku. Po návratu domů mne vlastní matka nepoznala a lékaři si moje fleky fotili do lékařských knih.

Nic na něj nepomáhalo. Po zaléčení se objevil znovu. Má to určitou periodicitu, a to cca co dva roky a je zpátky. Nic moc nepomáhalo. Kortikoidy, mastičky, léky, nic. Až asi v 16-17 letech jsem šla za mamkou mojí kamarádky, která se věnuje přírodní medicíně. Věřte, jsem k tomuhle vážně skeptická. A tak se mi původně moc nechtělo. Ovšem člověk zahnaný do kouta nemá moc na výběr.

Nakonec se z toho všeho vyklubala nesnášenlivost na pyly. A ejhle, jsme doma. Alergii na pyly mi údajně vyléčili asi ve 12 letech. Ve skutečnosti se jen změnila hormonální výměna v těla, a tak se projevy dočasně zmírnily. Vyhráno ale rozhodně nebylo. S tím se vázalo zadržování vody v těle a porucha lymfatického systému.

Atopický ekzém tedy úzce souvisí s pylovou alergií a to už není legrace. Neznamená to jen, že začnete pít bylinky a používat doplňky stravy. Musíte upravit především dosavadní jídelníček. Takže žádné mléčné výrobky, ořechy, tropické ovoce, rajčata, jablka, džusy, orientální koření a dochucovadla, stejně jako potraviny obsahující lepek. Velká legrace. Určitě si nechte zjistit, s čím váš ekzém souvisí.

Vedle toho mne dvakrát denně čekaly bylinky a ty také nebyly moc dobré. Pomohla mi směs: 1 čajovou lžičku sušených listů a 1 čajovou lžičku sušeného kořene přelijte 200 ml vroucí vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Pijte ještě teplé, ale nezapomínejte, že atopický ekzém má více druhů, a tak je i více druhů směsí. Je potřeba poradit se s odborníkem, který vám poradí tu správnou směs.

Atopický ekzém. Je to vlastně neinfekční povrchový zánět položky. Jsou to svědivé změny na kůži - puchýřky, mokvání, stroupky, šupinky. Atopický ekzém je velmi častý a objevuje se již od dětství, bývá spojen i s astmatem. Existují různé formy, podle věku. Často ho najdeme na rukou, podkolenních a loketních jamkách a okolo zápěstí. Může se projevit už u kojenců. Většinou pubertou odezní. Domácí léčba je vždy zdlouhavá, a pokud se nedostavuje hned výsledek, pacient v léčení často selhává.