Svaz bojovníků rozpustil organizaci! Vyhodili předsedkyni proto, že neříkala Zemanovi a Ovčáčkovi bratře?

Dějí se to ale věci
 

Dějí se to ale věci! V poslední době to vypadá, jako bychom si vůbec nevážili lidí, kteří pro tuto zemi něco udělali. Důkazem budiž jednání Miloše Zemana a jeho tanečky kolem neudělení vyznamenání strýci ministra kultury. Nebo třeba podivná čistka v kladenské organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu.

Zdá se, že je něco shnilého ve státě českém. Na vrtochy hradního pána už jsme si asi zvykli a se skřípěním zubů je trpíme s vidinou lepších zítřků. Ale prezident není zdaleka jediným člověkem, který na některých tvářích vyvolává ruměnce studu. Podivné věci se dějí i jinde, například v kladenské organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu.

I když, ona už vlastně tato organizace formálně neexistuje. Její ústřední výbor totiž většinou hlasů rozhodl o zrušení kladenského výboru a zároveň i o vyloučení dosavadní předsedkyně Gabriely Havlůjové, stejně jako dalších členů. Oficialní orgány ČSBS zatím nic takové nepotvrdily s tím, že tak učiní až ve chvíli, kdy budou mít k dispozici ověřený zápis z jednání ústředního výboru. 

Sama vyhozená předsedkyně Havlůjová má však jasno, proč se tak stalo. "Prý opakovaně dehonestuji vedení Českého svazu bojovníků za svobodu a v médiích jsem rozejela kampaň, která má poškodit předsedu Jaroslava Vodičku. Neoslovuji Zemana, Ovčáčka a Bobošíkovou bratře a sestro, údajně mám také zodpovědnost za kladenský okresní výbor a vše, co se objeví na jeho webu a facebookových stránkách."

Někteří členové organizace se za ni však postavili. Je mezi nimi válečný veterán a bojovník od Tobruku Pavel Vranský, který se dokonce rozhodl z organizace vystoupit. "Ve chvíli, kdy jakýkoliv spolek zaujme stanovisko ke konstruktivní kritice takové, že kritizujícího člena vyloučí, spěje to k velmi špatnému konci," tvrdí Havlůjová s tím, že si váží podpory členů po celé republice.

První pokus, jak "rebelující" předsedkyni dostat z kola ven, proběhl už letos v lednu. Kvůli platným stanovám to však nebylo možné. A tak se v červnu změnily. Přes sto členů zrušené organizace se teď bude moct přesunout zřejmě do Prahy nebo do Lidic. Tamní organizaci vede Jana Bobošíková a už před časem se tam osamostnili od okresního orgánu. 

Podle bývalého místopředsedy Okresního výboru ČSBS však nebude vstup do jiné organizace zapotřebí. "Kladno a Slaný teď budou nejspíš řízeny přímo z ústředního výboru, tak jako organizace v Lidicích. Není v tom ale nic dobrého. Vyloučením předsedkyně a zrušením okresního výboru došlo k pošlapání lidských práv a svobod."