Malebná krajina s netopýrem za zády. Do Týnce se dostanete na jednu jízdenku

Hrad v Týnci
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Týnec nad Sázavou je hned za Prahou a rozhodně se tam vyplatí zajet. Z krásné gotické rozhledny uvidíte celou krajinu Posázaví, přičemž můžete pozorovat netopýry, kteří se na věži usídlili. Často sem jezdí vodáci sjíždět Sázavu. Do Týnce se od příštího roku dostanete vlakem i autobusem na jednu jízdenku.

Byli jste někdy v Týnci nad Sázavou? Město leží v severní části okresu Benešov, asi 35 kilometrů od Prahy a 10 kilometrů od Benešova. Týnec je město ve středu dolního Posázaví, protéká jím řeka Sázava. Možná právě díky poloze do Týnce jezdí spousta vodáků - jsou tam jezy. Řeka rozděluje město na dvě části, na levém břehu je starší část s historickými objekty, mezi kterými je vysoká gotická věž s pohledem na Posázaví. Na pravém břehu je novější výstavba, sídliště, úřady, obchody a dva domy s pečovatelskou službou.

 

Týnec je rozdělený na místní části, dohromady zde žije 5600 lidí. Místní části jsou Chrást nad Sázavou, Podělusy, Pecerady, Zbořený Kostelec, Krusičany, Brodce, Čakovice a osady Větrov a Hůrka. Některé části mají však problém s dostatkem vody. Voda ze studní už nestačí nebo je pochybné kvality. Vedení Týnce se letos už dvakrát setkalo s lidmi a hledali společně řešení. V nejbližší době místním nezbude, než si vykopat nové společné studny.

"Teď zahajujeme přípravu stavby vodovodu, to jsou v první fázi studie. Jednu studii máme, druhou bychom potřebovali udělat. Na základě toho padne územní rozhodnutí, které bude trvat zhruba rok a půl a teprve po vydání územního rozhodnutí budeme po lidech chtít závazný příslib, kdo se připojí nebo nepřipojí. A podle toho se v projektu bude pokračovat v projektu dál - bude to podle toho, jak velký zájem veřejnosti bude," říká starosta Týnce Mgr. Martin Kadrnožka.

 

Hrad a netopýří kolonie na věži!

Týnecko je známé pro archeologické nálezy a památky, za zmínku stojí románská rotunda, kde probíhají bohoslužby. Zajímavá je už zmíněná gotická hranolová věž, ze které uvidíte na krajinu Posázaví a žijí tady netopýři. Je zvláštní, že netopýří kolonie už je zvyklá na dlouhodobé soužití s lidmi na věži. Přesto by se lidé měli chovat tiše. Netopýr velký se může dožít až 39 let. Na věži se pořádají i pravidelné výstavy.

V místním muzeu najdete trvalou expozici týnecké kameniny. Zdejší kamenina vznikla jako jedna z prvních v českých zemích. Probíhají tu celoroční výstavy různých umělců, na nichž si můžete umělecký kousek koupit a odnést. V muzeu je také koncertní síň, kde probíhají celý rok koncerty nejrůznějších žánrů. Ve venkovním prostoru muzea probíhají divadelní představení a městské slavnosti Týnecký střep.

Jeďte do Týnce na jednu jízdenku

Spoje PID už brzy pokryjí oblasti Týnecka, Neveklovska a Netvořicka. Přibudou například autobusové linky z Jílového přes Týnec až do Benešova. Cestování na jednu jízdenku bude i cenově výhodné. Změna začne platit od dubna 2017.