Kam poteče 241 milionů? Praha 6 schválila rozpočet

Radnice slibuje další investice
 

Zastupitelé Prahy 6 svou většinou rozhodli, že tato městská část bude mít poprvé v historii přebytkový rozpočet. Na rok 2017 plánuje s kapitálovými výdaji ve výši 241 milionů korun, což znamená, že se dostane i na dříve poněkud opomíjené projekty. Kam tedy peníze potečou?  

Schvalování jakéhokoli rozpočtu je vlastně takové velká hra. V "banku" je poměrně velká suma. A jde o to, kdo si z tohoto koláče dokáže uloupnout větší kus. Handrkování, přesvědčování, možná i lehké vyhrožování a více či méně přátelské šťouchance. Oficiálně se tomu všemu říká lobbování, ale nejde o nic víc než to, co probíhá každý den na klasickém trhu. 

Vítězem se stává ten, který dokáže argumenty nebo silou osobnosti získat víc než ostatní. Z logiky věci vyplývá, že vítězů může být klidně několik. "Rozpočet reaguje na soudobé výzvy naší městské části. V rámci daných možností jsme s jeho strukturou veskrze spokojeni," potvrdil mluvčí Prahy 6 Martin Churavý. 

Číslo 241 zní sice zajímavě, ale ve finále se v podstatě rozplyne jako pára nad hrncem. Chtěli jsme proto vědět, kam a na co půjdou v roce 2017 zásadní investice této městské části. Je zřejmé, že šestka se hodně zaměří na školy. "Budeme investovat do půdních vestaveb na základních školách na náměstí Svobody a Antonína Čermáka. Ve druhém případě pak investice navíc poputují i do modernizace tamní školní jídelny," vypočítal Churavý. 

Další výrazná částka se chystá do výstavby půdních bytů, která probíhá kontinuálně. Konkrétně by mělo jít o částku ve výši zhruba třicet milionů korun. "Investovat budeme taktéž do nezbytných přípravných prací v rámci chystané rozsáhlé rekonstrukce břevnovské polikliniky Pod Marjánkou. V neposlední řadě se zaměříme rovněž na kýženou rekonstrukci bytového domu Dejvická 4, který by se měl proměnit ve vskutku reprezentativní moderní polyfunkční budovu," dodal mluvčí.

Je jasné, že věcí, na které by byly potřeba další finance, je celá řada. A tak se dá předpokládat, že ne všichni u plánů radnice tleskají nad hlavou. Na druhou stranu je to pořád jen o volbě a prioritách. Praha 6 rozhodla tak, jak rozhodla. Uvidíme, jestli je to dobrá volba. Kroky vedení městské části budeme dál podrobně sledovat.