Smečno mělo svého strašného draka a první české brambory jsou prý právě odtud

Důvodů pro návštěvu Smečna se najde hodně. Nakonec, podívejte se dále do fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Je spousta měst a vesniček, kde to žije. Ale když přijedete do Smečna, pravděpodobně se pokaždé k něčemu nachomýtnete. Tady to totiž jede ve velkém - nekonečné množství akcí a zábavy na vás dýchá doslova na každém kroku. Stejně jako bohatá historie a množství turistických cílů. 

Už v Kosmově kronice jsou první zmínky o Smečnu, tenkrát vlastně ještě o Stibecznu. Největší rozkvět však město zažívá až po roce 1418 v rámci zemí koruny České. Následujících pět set let bylo totiž v držení jediného rodu, konkrétně Martiniců.

Smečský zámek byl cílem mnoha význačných osobností. Jen namátkou zmiňme například Josefa Božka, který zde poprvé předvedl funční model svého parovozu. Zajímavou perličkou je i fakt, že zmínka v hostirckých análech říká, že "v roce 1711 byly první dva hrnce brambor přivezených do Čech svěřeny právě Smečnu k dalšímu pěstování". Svědčí to o významu města. 

Rozhodně je co obdivovat

Ale nejen místní zámek je turisty vyhledávaným cílem. Ve městě si na své přijde téměř každý. Pro milovníky architektonických památek jsou to třeba prostory zámeckých zahrad nebo kostel Nejsvětější Trojice, ve kterém jsou nejstarší funkční varhany v Evropě. Za návštěvu stojí i místní hřbitov, kde je nejen hrobka rodiny Martiniců, ale prý zde také odpočívá otec Boženy Němcové. 

Smečno je samozřejmě rájem pro cykloturisty. Vyznačených tras zde najdete nespočet. A ještě více cest, které skýtají mnohem dobrodružnější svezení. A jestli spíš holdujete vojenství, i pro vás máme dobrou zprávu. V muzeu dělostřelectva můžete obdivovat staré kanóny, nevšední podívanou je i zachovalý betonový kryt z třicátých let. 

Smečno leží v nadmořské výšce 340 až 375 metrů, žije zde zhruba 2 000 obyvatel. Nejstarší zmínka je z roku 1252, v 19. století zde vznikla první Česká spořitelna. 

Samostatnou kapitolou je úzkokolejka s rozchodem 700 milimetrů, která městem prochází ze Slaného a vede až do Kačic. Původně ji nechal postavit Jindrich Clam-Martinic v roce 1902 jako neveřejnou. Veřejný nákladní provoz byl zahájen o šest let později. Později se po ní projel dokonce i následník císařského trůnu Ferdinand d´Este.

Pověst o drakovi

Ke Smečnu neodmyslitelně patří i pověst o drakovi. Vypráví o tom, že zlý hrabě Bořita měl hodného a milého syna Jaroslava, který se zamiloval do dcery chudé vdovy. Anička byla spanilejší a krásnější než všechny ostatní dívky. Jenže Bořita o něčem podobném nechtěl ani slyšet. Jedině snad, když mu Anička přinese zlatou korunku posázenou diamanty, kterou měl na hlavě nosit strašlivý drak.

Dívka neváhala a vydala se do černého lesa, kde se jí opravdu podařilo cenný poklad získat. Odnesla korunku Bořitovi, který jí pak dovolil, aby si vzala Jaroslava za muže. Pár spolu žil šťastně až do smrti a za peníze utržené z korunky nechal postavit současný zámek. Draka i s jeho ozdobou nechali vytesat z kamene a dodnes hlídá na hradní věži. 

Na sloupu na náměstí můžete vidět sochu svatého Jiří, jak zabíjí draka. Pochází z 18. století, ale jde o zcela jiné zvíře, než kterým podle pověsti byl drak smečský. V každém případě je to ale další z památek, které zde najdete. Stejně jako menhiry, které se nacházejí jen několik set metrů za městem. Podle odborníků jde však spíš o křížový kámen. Přesto stojí za zhlédnutí.

Turistický ráj
Ale nejen minulostí živ je člověk. Proto vedení Smečna nezapomíná ani na své současné obyvatele. Kulturní život je zde opravdu bohatý, neomezuje se zdaleka jen na velké akce, jakými jsou například tradiční pálení čarodejnic, masopust či městské oslavy. Pořádají se tu pěvecké soutěže, sportovní dny, strašidelný bál, hrají se pohádky a tak dále. 

Na náměstí nemohl chybět ani vánoční strom, který se slavnostně rozsvěcel a vypouštěly se balónky Ježíškovi. Na Nový rok pak proběhl velkolepý ohňostroj. Důvodů k setkání se ve Smečně prostě najde nepočítaně. Možná i proto jsou tu lidé milí a veselí. Smějí se a kdykoli vám rádi poradí. Pokud se tedy chystáte na výlet v zimě nebo v létě, tak stoprocentně doporučujeme.