V Sedlčanech ruší internu, celý region se bouří! Je to prý "prasárna"

 

Co bude dál? Město Sedlčany a vlastně celý region možná přijdou o interní oddělení nemocnice, kterou provozuje společnost VAMED-Mediterra. Znamenalo by to obrovský problém pro téměř třicet tisíc lidí, protože jde o jediné podobné zařízení v okolí. Existuje tedy nějaké "záložní" řešení? 

Jsme svědky něčeho, k čemu se schyluje už delší dobu. O problému sedlčanské interny jsme už nedávno informovali, v té době však byla situace ještě stále na vážkách. Teď to ale vypadá, že se Mediterra definitivně rozhodla a tolik potřebné oddělení zavře. Lidé v regionu se logicky bouří, je to pro ně jediný garant komplexní zdravotnické péče.

"Jde jim o prachy, nic jiného v tom není. Velká prasárna, kterou odnesou obyčejní lidé. Těm nahoře je to jedno, ti si vždycky zaplatí nějaké soukromé kliniky," rozčiluje se Dalibor Petrásek ze Sedlčan. Je mu sedmašedesát let, takže si dobře uvědomuje, jak moc je pro něj interna důležitá. Možná v budoucnu skončí i v místním Domově seniorů. Ten má dnes kolem tří set klientů, kteří jsou na bezprostřední péči doslova životně závislí. Co s nimi bude v případě zrušení oddělení? Těžko říct. 

Podle našich informací je veliká nespokojenost i subjektů, které jsou ve Sdružení obcí Sedlčanska. Starosta Sedlčan Jiří Burian proto na 31. ledna svolal mimořádnou valnou hromadu tohoto uskupení, kde se bude situace dále řešit. Nelíbí se jim nejen samotné zrušení, ale údajný nefér přístup společnosti VAMED-Mediterra, která prý nikdy ani nenaznačila, že by byl v nemocnici problém. Zástupci regionu se tak cítí zaskočeni, možná i podvedeni. 

Interní medicína (lidově interna) je jeden ze základních oborů klinické medicíny. Zabývá se diagnózou a hlavně nechirurgickou léčbou onemocnění vnitřních orgánů
u dospělých lidí.

"Chtěl jsem znát kroky, které vedení nemocnice učinilo poté, co z interny za poslední dva roky odešlo deset lékařů. Co jim bylo nabídnuto, aby zůstali? Odpovědi jsem se však nedočkal. S přístupem VAMED-Mediterra jsem i v tomto ohledu velmi nespokojen," postěžoval si Burian. Zajímavé je, že smlouva s pojišťovnami provozovateli nemocnice končí až na konci letošního roku. Podle zákulisních informací je však nejzazší termín rozhodnutí už konec března. Tak si to alespoň má přát vlastník nemocnice.  

Dělá to někdo schválně?
Nezávislý pozorovatel musí zákonitě dojít k tomu, že v nemocnici se děje cosi podivného. Doktoři odcházejí, nikdo se je údajně ani nesnaží zadržet a vše nakonec vyústí ke snaze zavřít internu. Má jít jen o první krok a jsou na řadě i další oddělení? Společnost VAMED-Mediterra dostala od kraje nařízeno, aby zpracovala materiály ke svým rozhodnutím a předložila způsob, jakým ve svém zařízení poskytuje veškerou péči. 

Podle našich informací chce kraj vyčerpat veškeré možné prostředky, aby se nemocnice nezavírala, o totéž se chce snažit město Sedlčany a okolní obce. Uvidíme, zda se vlastník nakonec nechá přesvědčit a pod tlakem ustoupí ze svých původních záměrů.