NOVINKA: V kolínských autobusech už můžete platit kartou

Až jedenáct autobusových zastávek v Nymburku dostane nové jméno
 

Zaplatit kartou, když jedete autobusem? Zatím téměř nemožné. Šátráte po posledních drobných a když náhodou máte větší bankovku, řidič to uštěpačně komentuje. Autobusů, kde můžete platit kartou, však naštěstí postupně přibývá. V Kolíně můžete koupit jízdenku kartou i bezkontaktně.

Každý zná tu chvilku, když u sebe nemá drobné a dohání poslední autobus. Zejména, pokud jezdíte z menšího města nebo vesnice, je to klíčové pro to, abyste se dostali autobusem pryč. Některé busy sice platbu kartou umožňují, rozhodně to ale ještě není pravidlem. V Kolíně už teď kartou zaplatíte.

Autobusy byly nově vybaveny čtečkami bezkontaktních platebních karet. Kartu stačí přiložit a vyjede jízdenka. Není třeba zadávat PIN kód. Na platební karty je navíc možné nahrát si časové kupóny. "Jde o všechny typy třicetidenních a devadesátidenních předplatních jízdenek, které v Kolíně máme," potvrdil místostarosta města Michael Kašpar. 

Časové kupóny si můžete zakoupit online nebo v kanceláři MHD, která sídlí v budově bývalého pivovaru v Sokolské ulici. Jestliže však využíváte nějakou slevu (třeba studentská sleva), budete muset poprvé zajít do kanceláře MHD, kde ji pracovníci potvrdí. Teprve pak je možné provést platbu kuponu přes internet.

Bezkontaktní autobusy zajišťuje Arriva
I když dorazily "bezkontaktní autobusy" do Kolína až nyní, platba přes čtečku rozhodně není převratnou novinkou. Společnost Arriva, která v Česku provozuje na dva tisíce autobusů a pět vlaků, přišla s novinkou v podobě bezkontaktní čtečky už v lednu roku 2015. Placení bezkontaktní kartou spustila tato společnost jako první v republice ve spolupráci s Visa Europe, Českou spořitelnou a Telmaxem.

Způsob platby je rychlý a bezpečný. "Stačí kartu přiložit k bezkontaktní čtečce, která je umístěna vedle řidiče. Jak pro cestujícího, tak pro řidiče jde o mnohem pohodlnější a rychlejší způsob platby, než je hotovost," uvedl manažer pro inovace společnosti Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko David Brendl. 

"V Kolíně se snažíme o reálná řešení, která přinesou profit uživatelům," komentoval zavedení čteček starosta města Vít Rakušan. Doufejme ale, že autobusů s bezkontaktní platební čtečkou bude přibývat napříč republikou a cestující si tak ušetří okamžiky počítání, kolik drobných u sebe mají.