Ztrácíte věci ve vlaku nebo jinde? České dráhy se zapojily do projektu eztraty.cz

Eztraty.cz obsahují na 4 421 zapomenutých věcí
 

Také se vám občas stane, že zapomenete něco ve vlaku? Ať už jsou to rukavice, klobouk nebo třeba nějaká cennost jako mobil a počítač. Věřte, nebo ne, loni Češi zapomněli ve vlacích kolem 18 tisíc věcí. České dráhy testují pilotní verzi Národní databáze náletů eztraty.cz

Jestliže jste si něco zapomněli ve vlaku, máme pro vás dobrou zprávu. Nyní si budete moct zapomenuté věci vyzvednout přímo u člověka, který věc našel. Naprostou většinu věcí však najdou přímo průvodčí při kontrolách vlaku. České dráhy testují Národní databázi nálezů v pilotním provozu, nálezy se nacházejí na stránkách eztraty.cz, už teď obsahují na 4 421 zapomenutých věcí. Nechybí třeba notebook nebo mobil. Aby se to nedalo zneužívat a aby si lidé nevybírali nálezy, které nejsou jejich, je systém proti tomu pojištěn.

"K prokázání vlastnictví věci si připravte co nejpřesnější popis, nejlépe fotografie, kupní smlouvu a tak dál. Promyslete si také nabízenou odměnu. Dle zákona má nálezce nárok na nálezné ve výši 10 procent z hodnoty věci + náklady vrácení (napříkad poštovné, krmivo...)," píše se na stránkách eztraty.cz pod každou nalezenou věcí. U věci je také vždy uvedeno, na kterém vlakovém nádraží se nachází a otevírací doba.

Průvodčí, který ve vlaku ztracenou věc najde, ji bude moci přidat do databáze nálezů hned ve vlaku pomocí příruční poklady, se kterou vydává jízdenky. Díky tomu budou moci cestující nalézt ztracenou věc během pár minut, stačí k tomu přístup na internet. "Každý cestující se může do databáze podívat odkudkoliv, kde je připojení k internetu, například může využít internet v mobilu. Všichni zaměstnanci Českých drah už nemusí hlásit nálezy telefonicky, ale rovnou je vloží do Národní databáze nálezů na eztraty.cz," potvrdila Naděžda Bluďovská, která řeší u Českých drah potřeby zákazníků.

Stejně jako se elektronicky zaeviduje nalezený předmět, tak se spravuje i jeho předání do stanice a vydání majiteli. Vše jde přes elektronický systém. Momentálně projekt teprve startuje a až čas ukáže, jak moc bude fungovat. Do ostrého provozu by měl projekt přejít až po třech měsících fungování. 

Mimo České dráhy by se mohli zapojit do programu eztraty.cz i další dopravci, momentálně se zapojil třeba Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou nebo ČSAD Kladno. Do projektu eztraty.cz se zapojilo také 312 měst a obcí, zapojilo se také 129 firem a společností. Národní databáze nálezů by se tak brzy mohla stát naším elementárním útočištěm, pokud kdykoliv a kdekoliv něco ztratíme.