Dočkají se Poděbrady nového Kauflandu? Zatím ne, jednání je pozastaveno

Bude stát Kaufland v Poděbradech, nebo ne? A hlavně kdy...
 

Bude v Poděbradech nové obchodní centrum a kdy? To je tématem posledních měsíců, kdy probíhají jednání o výstavbě nového Kauflandu (nebo Lidlu?) v areálu ČSAP vedle nadjezdu. Stavba však byla v lednu pozastavena. 

Ještě v červenci minulého roku vůbec nebylo jasné, jestli v Poděbradech nějaké obchodní centrum vyroste a co za řetězec to bude. Jednalo se o tom, že by nový hypermarket mohl stát v areálu ČSAP vedle nového nadjezdu a proběhla studie, o které jednala komise pro životní prostředí poděbradské radnice. Už tehdy ale starosta města Ladislav Langr potvrdil, že samotné město nemá pravomoce v projektu cokoli zakazovat nebo schvalovat, ani stanovovat podmínky. 

"Je to soukromý pozemek a územní plán takový záměr umožňuje. Tedy přestože je město nepominutelný účastník jakékoliv výstavby, nelze záměr ze strany města zastavit ani zakázat, byť by se nám sebevíc nelíbil. Stavebník musí dodržet podmínky stanovené stavebním úřadem a dalších dotčených orgánů státní správy, což jsou orgány státní správy na vedení města zcela nezávislé," uvedl starosta k výstavbě nového obchodního centra již loni v červenci. 

Starosta se dále vyjádřil, že podle jeho názoru je v Poděbradech obchodních center dost, takže by prodejna poskytovala nanejvýš konkurenční výhodu. Mít hypermarket na daném místě projevil zájem řetězec Kaufland.

Prosinec 2016. Jak se to vyvinulo?

V prosinci minulého roku už se stavba obchodního centra přesunula do fáze zahájení územního řízení. Začalo se diskutovat o tom, jestli bude na daném místě stát Kaufland nebo Lidl. Na facebookových stránkách Poděbrad se objevila první představená podoba obchodního centra. Mělo by jít o jednopodlažní objekt. Město uveřejnilo na Facebooku i spoustu stavebních detailů. "Bude zde mimo jiné protihluková stěna clonící hluk z prostoru zásobovacího dvora směrem k rodinným domům naproti Boučkovy ulice." Druhá protihluková stěna by pak měla bránit hluku od kolejiště nadjezdu.

Podle posledních informací by mělo být u centra na 186 parkovacích míst, z toho 7 pro zdravotně postižené, 5 pro rodiny s dítětem v kočárku. 

Podle informací Poděbradských novin z prosince se měl investorem stavby stát řetězec německých supermarketů Kaufland. A to i přesto, že jeho zástupci definitivně nepotvrdili zájem o novou poděbradskou pobočku. Dle slov marketingového oddělení Kauflandu "intenzivně hledali po celé republice vhodné pozemky pro výstavbu nových obchodních domů". Ke konkrétním místům, kde by mohly nové řetězce stát, se ale nevyjadřují, prý protože nevědí, jak jednání dopadnou. Vedení města tehdy zase jen zopakovalo, že nemůže stavbu ovlivnit ani v negativním ani pozitivním smyslu. 

Novinky z ledna: Pozastavení stavby

Začátkem ledna proběhlo další veřejné projednání, kde se diskutovalo obchodní centrum. Investorem stavby má být nadále Kaufland. Výsledkem projednání je však prozatímní pozastavení řízení. Co to znamená, nemůže se snad obchodní řetězec Kaufland rozhodnout? Ne, s tímhle problém není. Město však nesouhlasí se současnou podobou projektu. Plán nesplňuje podle všeho zákonnou plochu, která má být určena pro zeleň. To bude nejspíš znamenat přepracování územního plánu. Kdy bude nové nákupní centrum v areálu ČSAP u nadjezdu stát, tak ještě není jasné.