Malá Nina potřebuje pomoc: Ještě jí není rok, dvou let se možná nedožije

 

Těžce nemocný člověk se většinou bez pomoci okolí neobejde. Když jde o dítě, je celý příběh ještě smutnější a úsilí nepříjemnou skutečnost zvrátit ještě větší. Malá Nina onemocněla spinální svalovou atrofií a pokud nepodstoupí náročnou operaci, bohužel zemře.  

Na něco takového se nikdy nepřipravíme, prostě to není možné. Když si rodiče přivezou domů miminko, jsou na vrcholu štěstí. Je to splněný sen, do jisté míry i naplnění jejich životů. Bohužel se stává, že po euforii přijde šok a obrovská bolest. Když si Lucie a Luděk Uhlířovi přivezli domů dnes téměř roční Ninu, vše bylo zalito sluncem. 

Pocity štěstí ale před několika málo týdny vystřídal zmar. Rodiče holčičky se totiž dozvěděli, že jejich dcera trpí spinální svalovou atrofií typu 1, což je nemoc, která se ještě nedávno vůbec nedala léčit. Nině postupně ubývají svaly, včetně těch, které jí pomáhají dýchat. Pokud se okamžitě nezačne léčit, nedožije se dvou let. 

Medicína jde naštěstí neskutečně dopředu, a tak existuje šance, jak Ninu zachránit. Vědci totiž objevili nový lék, který se jmenuje Spinraza. Rodiče holčičky dokázali sehnat univerzitní kliniku v německém Münsteru, kde by tento "zázrak" Nině podávali zdarma. Je však nutné zaplatit hospitalizaci. Ta stojí 1 215 000 korun.

Pojišťovna tento lék neproplácí, jedinou nadějí zoufalých rodičů je tak požádat o pomoc veřejnost prostřednictvím sbírky pod záštitou Život dětem o.p.s. Münster je pro Ninu jediná šance, její nemoc stále pokračuje a šíří se. Pokud se tam tedy co nejdřív nedostane, zemře. Jiná varianta bohužel neexistuje. 

Rodiče Niny, ke kterým se přidáváme i my, prosí vás všechny o pomoc. Prosíme, přispějte na sbírkový účet 83297339/0800 pod variabilním symbolem 7575 a do poznámky napište Nina. Každý, kolik může, každá částka může být nakonec ta rozhodující. Můžete si říct, že jde o cizí lidi. Ale kdo ví, kdy bude potřebovat pomoc někdo z nás...