Vydržíte bez alkoholu? Suchej únor je velká výzva

Zapojte se do akce i teď!
 

Už 14 dní drží Martin a další odvážlivci únorovou výzvu, která za krátký čas zlidověla. V čem spočívá Suchej únor? Budete koukat na specifický slovník a překvapeni budete i rozsahem problémů s alkoholem. Zapojit se můžete pořád i vy.

Alkohol je pro muže statisticky daleko větší problém než pro ženy. Muži nejen, že mají i větší výdrž, ale často mají i slabší vůli. V naší kultuře se často spojuje užívání alkoholu s potvrzením mužské role, což je rozhodně problém, který je potřeba brát v potaz. 

Věděli jste, že...přes 1 milion českých mužů je ohroženo závislostí na alkoholu, z toho přes 5 tisíc českých mužů ročně zemře kvůli alkoholu? 

Co se stane, když zkusíte vydržet bez alkoholu?
Na začátek vás čeká malá vlna nervozity. Alkohol přece jen působí uvolňujícím účinkem na naše tělo. Pak si začnete všímat, že jste aktivnější a nejste tak unavení. Možná pocítíte tlak z okolí na to, abyste se s nimi napili. Právě proto je dobré jít do výzvy skupinově.

Ovšem i samotný vlk samotář může najít dost síly jak vytrvat. Mnoho mužů si až teprve po vysazení alkoholu uvědomí, že to byl dost možná problém i v jejich životě. A to ani nemusí jít o velké spotřebitele aloholu. Stačí průměr: 2-3 piva v týdnu a občasná oslava o víkendu.

Jak jste na tom s alkoholem vy? Často vám může připadat, že to máte pevně pod kontrolou, ale situace může být ve skutečnosti úplně jiná. Jak to tedy zjistit? Přece jednoduchým testem!

Specifický slovník
Výzva Suchej únor používá specifický slovník. Je tedy jedno, jestli jste vlk samotář, nebo suchá smečka. Každopádně byste měli ukázat tlamu a zaregistrovat se. 

Osobní zkušenost 
"Já jsem si myslel, že vlastně ani nepiju. Jenže každý den po práci jsme s kolegy chodili do baru, kde jsme si dali jen tak dvě tři piva, což je něco spíš jako tak mimochodem. Nic velkýho, vydržím xkrát více, klidně i míchat. Jenže se z toho stal zvyk a třeba o víkendu mi to docela chybělo, byl jsem nervozní a nejvíce to odnášela asi přítelkyně," začíná své vyprávění o cestě k výzvě Martin.

"Tak jsme se jednou prostě dohodli s kolegy, že se zaregistrujeme a zkusíme nepít a vyzkoušíme si Suchej únor jen tak ze srandy," pokračuje Martin. "Bylo to nejdřív jakože sranda, jenže pak nás tam kolega fakt zaregistroval. Tak jsme byli smečka a šli do toho. No musím říct, že to každej nesl úplně jinak. Pár klukům víc než ten chlast chyběla společnost, která k tomu logicky patří...takže jsme se scházeli na kofolu a cíga.

Někteří začali víc kouřit, když přestali pít, což je asi tak nějak propojený. Já to nesl dost zle, vlastně mi bylo na začátku i fakt jakože fyzicky zle. Hnusnej pocit... Ale až na pár malých uklouznutí jsem se fakt držel a dal to. Bylo to loni a od té doby se hlídám a jsou dny, kdy si řeknu, že fakt nebudu pít, a vydržím to.

Když piju dlouho v kuse, tak si pak dávám úmyslně přestávku," popisuje Martin svůj současný vztah k alkoholu. "No a letos jsme v tom zase! Jsme drsňáci, a tak jsme přidali i sport," popisuje s nadšením Martin, který našel svou cestu od alkokolu.