Obce trápí nedostatek vody, mohlo by se to změnit s dostavbou dálnice D3

Německé a rakouské dálnice by měly být našim vzorem. Stačila by kvalitní kontrola?
 

Na některých místech Středočeského kraje se obce potýkají s nedostatkem pitné vody. Problémy s vodou by mohla vyřešit dostavba dálnice D3. Kvůli stavbě dálnice totiž kraj nakoupí pozemky, na kterých by mohl vybudovat nové vodovodní potrubí. 

Některé obce se potýkají s nedostatkem pitné vody. Obce jsou závislé na přívodu vody z obecního vodovodu nebo na podzemní vodě ze studní, to ale často nestačí. "Problémy s nedostatkem spodních vod má celá řada obcí v jižní části Středočeského kraje," uvedl radní pro Středočeský kraj Ivo Šanc. Problémy bývají zejména v období sucha.

Problémy mají například v Týnci nad Sázavou. Zde voda ze studní už nestačí nebo je pochybné kvality. V létě proběhlo dotazníkové šetření, které ukázalo, že situace je zde opravdu kritická. Vedení Týnce se už dvakrát setkalo s lidmi a hledali společně řešení. V nejbližší době místním nezbude, než si vykopat nové společné studny.

Podobná je situace ve Voticích. Sem nevede přivaděc povrchové vody, v období sucha jsou tady s vodou problémy. Město je závislé na podzemní vodě, navíc v okolí Votic žádná větší nádrž s pitnou vodou není. V Olbramovicích mají své vlastní studny, stejně jako v Peceradech. Obecní vodovod jim totiž v Olbramovicích už nestačí. Pro malé obce je často jediným řešením dovezení cisterny s vodou. 

Voda by mohla jít ruku v ruce s dálnicí 

Kritickou situaci některých obcí na jihu Středočeského kraje by mohla vyřešit plánovaná dostavba dálnice D3, jelikož společně s dálnicí by se zavedly nové vodovodní trubky. Dálnice D3 by vedla od Prahy na Tábor a České Budějovice. Vodovodní trubky by spojily jihočeskou a středočeskou vodárenskou soustavu. To by znamenalo, že se k veřejnému vodovodu budou moci připojit obce až do vzdálenosti pěti kilometrů od plánované dálnice D3. 
Zatím je to ale předběžné řešení, které nebylo dále propracováváno. Cena za 63 kilometrů dlouhý přivaděč, který by mohl zásobovat vodou až 38 obcí, by byla 600 milionů. Přívod vody by se ale určitě vyplatil - znamenalo by to vodu pro 20 tisíc lidí. Ředitelství silnic a dálnic se k celému nápadu vyjádřilo pozitivně, stejně tak se líbí nápad starostům obcí. Kdo ale celou parádu zaplatí a kdy se toho dočkáme, to je zatím ve hvězdách.