Co s volnou nedělí? Zajeďte do českého kaňonu Velká Amerika

Láká vás podívat se do českého Grand kaňonu? Tahle podívaná rozhodně stojí za to
 

Přemýšlíte, jak si co nejlépe užít načatý víkend, a nechcete jezdit zase moc daleko od Prahy? Ideální na výlet je český kaňon Velká Amerika. I když jsou výlety nepochybně malebnější, když už je teplo, v letní sezoně bývají ta nejlepší místa lidmi přecpané. Výlet do kaňonu a tamějších jeskyní si náramně užijete už teď. 

Možná přemítáte, jak naložit s načatým víkendem. Když se vydáte od Prahy směrem na Karlštejn, rozhodně neprohloupíte. Kaňon Velká Amerika je místem, kde se filmoval Limonádový Joe nebo Akumulátor. Zároveň se stal kaňon cílem některých nepohodlných politických věznů. Velká Amerika má za sebou bohatou historii. 

Jde o vápencové lomy, které se jmenují Malá a Velká Amerika. Kaňon Velká Amerika je dlouhý asi 800 metrů a 200 metrů široký, na dně je zatopený. Na dně najdete jezírka, která jsou vzájemně propojená průzračnou vodou. Bohužel je ale brána do lomu trvale uzavřená, koupat se tady tedy nemůžete, stejně je zakázáno slézat po skalách dolů. Je to velmi nebezpečné. Lom si ale můžete prohlédnout bezpečně z vyhlídky, která se nachází přímo u parkoviště, nebo z pěšin, které vedou kolem lomu.

Malá Amerika je druhý vápencový lom, o něco menší. Je také zatopený křišťálově čistou vodou, oba lomy jsou v blízkém okolí propojené podzemního štolami, ty však nejsou pro veřejnost přístupné. U budovy informačního centra v Karlštejně najdete Malé pevnostní muzeum čs. opevnění z roku 1937. Je tu i kavárna, občerstvení a zahrádka. 

Přestože jsou lomy kvůli nebezpečí úrazu trvale uzavřeny, tady si je můžete prohlédnout ze všech strach, ale ne jít přímo na jejich dno k jezírkům, lákají řadu lidí a dobrodruhů, kteří tudy prochází. Jeskyňky však nejsou běžně určeny pro prohlédnutí a jezírka ke koupání, právě z důvodu, že byste si mohli hodně ublížit při pokusu tento zákaz porušit... I přesto rozhodně stojí celá oblast za podívání a výlet, kdy se vám před očima vynoří krásné přírodní obrazy. 

Oblast kolem lomů je totiž doslova nabitá pověstmi a legendami. Ta nejznámější vypráví o hrůzném přízraku v německé uniformě SS. Jmenuje se Hans Hagen a údajně se zcela náhle zjevuje a vynořuje se ze štol. Pak se v nich zase ztrácí. Na svědomí by měl mít řadu záhadných smrtí a zmizení. V podzemní expozici hornictví ve staré důlní štole v Solvayových lomech je prý dokonce umístěno zařízení, pomocí kterého můžete Hagena přivolat.