Smrtící ledovka: Hasiči v Říčanech si letošní zimu budou pamatovat

Hasiči měli plné ruce i nohy práce
 

Letošní zimu si hasiči pořádně zamakali. A to nejen ti profesionální, ale hlavně dobrovolníci. Práce hasičů je nedocenitelná, a to nejen v letních měsících. V zimě vyjíždí hlavně k dopravním nehodám a k probořeným pod led. Jaké katastrofy se staly v prosinci a v lednu v Říčanech? 

Stejně jako léto přináší velké riziko požárů v lese nebo v domácnostech od spotřebičů, tak i zima je pro hasiče náročná. Hodně sněží, fouká silný vítr, mrzne, vytváří se ledovka na silnicích a k tomu se občas někdo proboří pod led. Při nehodách, ke kterým hasiči vyjíždějí, musí jednat opravdu rychle, rozhodují zde sekundy. Na místo se často dostane jednotka dobrovolných hasičů rychleji než profesionální hasiči.

"Po půlce prosince jsme museli nejednou držet pohotovost na vlastní stanici kvůli vytíženosti našich profesionálních kolegů," říká Dominik Pokorný, jednatel SDH Říčany. Když se něco stane, není podstatné, kdo se na místo dostane dřív, ale jak situaci umí rychle řešit. "Byla to neděle 18. prosince, kdy se stala na dálnici D1 hromadná dopravní nehoda a nás dobrovolné hasiče vzbudil poplach už po páté hodině ranní. Počasí změnilo silnici v jedno velké kluziště. Ani naše cesta do zbrojnice tím pádem nebyla úplně lehká a bezpečná," komentuje jednatel dobrovolných hasičů. 

Nehoda na D1 u Mirošovic byla opravdu velká, havarovalo zde 17 aut. Jedna žena na místě zemřela, další lidé měli středně těžká až těžká zranění jako poraněná noha nebo podezření na otřes mozku. Na místo dojel i evakuační autobus a zasahoval zde vrtulník. "Když bylo po všem, v hasičárně jsme se příliš neohřáli a krajské operační středisko nás vyslalo na dopravní nehodu osobního automobilu v blízkém Tehově," doplňuje Pokorný.

Dobrovolní hasiči prošli kurzem na motorovou pilu 

Ani v lednu situace nebyla ohledně nehod příliš klidná. Hasiče stále trápily silné mrazy a hustý sníh. V lednu posilovali dobrovolní hasiči stanici Hasičského záchranného sboru v Říčanech. V lednu také dobrovolní hasiči absolvovali kurz na obsluhu motorových pil. Tak se naučili bezpečně naříznout a porazit strom, což je práce, ke které musí hasiči často vyjíždět. 

"Dále provádíme pravidelné požární kontroly a hlídky, každý pátek se scházíme a pracujeme na údržbě techniky, úklidu a mytí aut," doplňuje jednatel SDH Říčany.