Tajná nemocnice má tajemného majitele. Kdo zaplatil 26 milionů za komunistickou chloubu?

 

Stát se chtěl bývalé nemocnice zbavit docela dlouho. Není se čemu divit. Objekt ve Hředlích u Berouna je prakticky k ničemu. Tajné zařízení nechal v sedmdesátých letech minulého století zřídit komunistický režim pro případ války či vypuknutí epidemie. Teď má nového majitele, který zaplatil 26 200 000 korun. Všechno je zatím obestřeno další záhadou.

Od poloviny roku 2015 se snažil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bývalou nemocnici neúspěšně prodat. Až před několika dny se do výběrového řízení přihlásila jistá právnická osoba, jejíž nabídce přesahující 26 milionů nešlo odolat. Stát se tak konečně zbaví něčeho, s čím si nevěděl rady. 

Otázkou je, co s areálem, který měl v normalizačním Československu fungovat jako záložní nemocnice, bude dál. "Nový majitel si s ním může dělat cokoli, co uzná za vhodné," potvrdil před časem mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Ve svém rozkvětu byl přitom objekt možná vůbec nejmodernějším svého druhu na území našeho státu.

Moderní komplex
Až pět stovek pacientů se mohlo začít léčit prakticky okamžitě, tři pětipatrové budovy disponovaly nejmodernějším zařízením včetně čtyřech operačních sálů, na místě byl například i heliport. Ještě zhruba před patnácti lety se uvažovalo o tom, že by nemocnice ve Hředlích sloužila jako záložní zařízení FN Motol v případě, že by Česko čelilo třeba pandemii. Možností bylo i využití v době, kdy by se dramaticky rozšířila ptačí chřipka.

Česko má Centrum biologické obrany v Těchoníně. Vzniklo po teroristických útocích 11. září. Má dekontaminační komory, záložní zdroj energie, svůj heliport i několik mobilních jednotek. Slouží hlavně jako vojenská karanténa po zahraničních misích. Obrana na jeho běžný provoz ročně investuje 130 milionů.

Všechny tyto plány však nakonec padly a objekt začal chátrat. Dnes už tam samozřejmě není ani žádná technika. Paradoxem je, že se tu nikdy nevyléčil ani jeden pacient. Další využití areálu je zatím ve hvězdách. Je zřejmé, že nejcennější jsou zde pozemky, na kterých stojí budovy. Takže se dá předpokládat, že je nový majitel nechá strhnout a využije je ke komerčním účelům.

Spekuluje se o luxusním hotelovém komplexu, ale třeba i zábavním parku. Realita může být ještě úplně jiná. Jisté je však to, že současný vlastník je zatím stejně tajný, jako bývala samotná nemocnice v dobách své největší slávy. Firma Micuta, jejímž jednatelem má být jistý Viktor Tomyšynec, je totiž velkou neznámou stejně jako její majitel. Nikdo pořádně netuší, co dělá, ani čím se zabývá. Společnost je navíc na trhu prakticky nečinná. Může z toho vzniknout něco dobrého, nebo stát vůbec neřešil, co bude, shrábl peníze a "šel"? Uvidíme, nejbližší budoucnost ukáže.