Kostomlaty se daly do kácení: Stromy ohrožovaly obyvatele na životech!

V Kostomlatech se kácí ve velkém
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Možná to většinu obyvatel Kostomlat překvapilo, ovšem město muselo začít ve velkém kácet stromy v blízkosti tamního úřadu a také u bytovek nacházejících se v blízkosti nádraží. Důvodem byl fakt, že ohrožovaly bezpečnost obyvatel!

Rozhořčení obyvatelé Kostomlat nad Labem se smutkem v obličeji sledovali, jak profíci s elektrickými pilami v rukou káceli jeden strom za druhým. Mnozí se dokonce dožadovali vysvětlení na samotném obecním úřadu. Vůbec totiž netušili, že něco podobného je naprosto promyšlený krok ze strany vedení obce. 

"V převážné většině se jednalo o jehličnany, řada stromů byla proschlá a přestárlá," vyjádřila se nám k situaci okolo hromadného kácení referentka OÚ Helena Hanslová. "Rostly v okolí bytových domů u nádraží a v případě špatných klimatických podmínek hrozilo jejich zlomení či vyvrácení," narážela Hanslová tak trochu na případ z roku 2015.

Během něj se totiž vyvrátila dvojice smrků a ta poškodila střešní kritinu jednoho bytového domu. V takových případech je třeba v budoucnu podobným katastrofám předcházet.

VÍTE, ŽE: Kostomlaty nad Labem jsou obcí, která se nachází v okrese Nymburk. Od tohoto města leží západně asi 7 kilometrů. Disponuje plochou okolo 1 805 hektarů. V obci žije více než 1 500 obyvatel.

Zeleň bude v lokalitách nahrazena

Rozhořčení obyvatelé Kostomlat se nemusí bát, že by na místech, kde došlo k masivnímu kácení, do budoucna nic nerostlo. "Pokácené stromy budou nahrazeny listnatými stromy, které mají vyšší hodnotu i životnost. Vedení obce nechalo zpracovat odbornou studii revitalizace, jejímž cílem je vytvořit parkovou výsadbu včetně nových stromů," dodala Hanslová na toto téma a uklidnila tak většinu obyvatel Kostomlat. 

Kostomlaty neřeší podobný problém poprvé. Minulý rok byla obec nucena pokácet více než deset borovic na zahradě tamní mateřské školy, jelikož byly napadeny rzí. Podobně nemocné stromy pak mají tendenci lámat se a ničit okolí. Prevence je v tomto případě klíčová, jelikož následky zlomení či vyvrácení bývají skutečně fatální. Podobné stromy pak doslova ohrožují obyvatele na životech a jsou velkým nebezpečím i pro jejich obydlí. Škody se často pohybují i v řádech statisíců!