Zubatého palác konečně dostal nový kabát. Proč to tak trvalo?

 

Trvalo to déle, než se čekalo. Na vkus některých až příliš a sem tam někdo dokonce poukázal na to, že radnice Prahy 5 nechá Zubatého palác raději spadnout, než aby do něj investovala. Všem škarohlídům však byla nakonec přeci jen zavřena ústa. Důvod zdržení je přitom velmi prostý.  

Palác na adrese Zubatého 10 má za sebou bohatou historii. Na přelomu 16. a 17. století se zde nalézal panský dvůr s usedlostmi Prstenka a Maxmiliánka, s krčmou, kovárnou, plaveckou hospodou s kolnou, farním kostelem sv. Filipa a Jakuba s hřbitovem, celnicí, mlýnem a vodárnou, chalupami a domky, ovocnými sady a vinicemi. V nich si pražští měšťané od druhé poloviny 16. stolení stavěli letohrádky a při usedlostech i obytné domy.

Na místě, kde se nyní nachází Dům s pečovatelskou službou s třiatřiceti byty, bylo dříve pravděpodobně hliniště cihelny. Do poloviny 19. století vlivem industrializace začaly na předměstí Smíchova u břehu Vltavy vyrůstat také cihelny. V roce 1891 se lokalita ulic Zubatého a Arbesova náměstí stala nejhezčím náměstím Smíchova. Od té doby však uteklo mnoho vody a dům postupně chátral. 

Práce zdrželi památkáři 

Teď se však konečně může říct, že nejdůležitější kroky k záchraně památky byly učiněny. Objekt totiž prošel rekonstrukcí fasády. V rámci stavebních prací nechala pátá městská část zrestaurovat i její původní prvky novorenesančního tvarosloví. Byly provedeny restaurátorské práce na narušených prvcích, fasádní nátěry a vyměnila se špaletová okna. "Rekonstrukce probíhala postupně. Narazili jsme totiž na historická sgrafita, takže jsme práce museli zastavit a postup konzultovat s památkáři," vysvětluje radní Pavel Richter důvod zdržení.

Restaurátorský průzkum totiž po omytí tlakovou vodou odhalil původní prvky novorenesančního tvarosloví fasády, které bylo z osmdesáti procent zničeno. Jedná se například o osmačtyřicet metrů dlouhý akántový pás, dvacet ornamentálních zrcadel či stylizovanou balustrádu. "Všechny plochy byly překryté vápenocementovou kaší tlustou až centimetr, takže tyto krásné prvky se odhalily až po zahájení prací. Smíchov se teď bude moci pyšnit další krásnou fasádou, která nám ukazuje tehdejší estetické cítění a vkus," dodal Richter.

Nejsou to jen politické body, reálný přínos vnímají i sami obyvatelé Prahy 5. "Bydlím přímo na Smíchově a s manželkou jsme si říkali, kdy to komu spadne na hlavu. Bylo nám líto těch staříků uvnitř. I když je fakt, že zvenku to možná vypadalo ještě hůř. V každém případě je dobře, že se to dodělalo. Přeci jen je to kus historie. A kdyby radnice kašlala i na tohle, už by to bylo hodně zlé," podtrhl význam památky Oldřich Neumann. Nezbývá než doufat, že v podobném duchu se bude pracovat i na dalších skvostech nejen v hlavním městě.