Brdy asi někdo zapálil. Hořet mělo začít na třech místech najednou!

Hasil i vrtulník s bambivakem.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V Brdech shořela část nejcennější zóny chráněné krajinné oblasti. Co znamená ztráta tří hektarů vřesoviště pro Brdy a pro chráněnou krajinnou oblast? Požár bývalé dopadové plochy Jordán zaměstnal 14 jednotek hasičů. Podle zákulisních informací prý dokonce začalo hořet na třech místech najednou!

Obrovský požár v Brdech zničil téměř celý hektar plochy, než si ho vůbec někdo stačil všimnout. Není se tedy čemu divit, že konečná bilance je padesát metrů čtverečních spálené země. Jaké to bude mít následky?

Pouštět, nebo nepouštět?
Byl vůbec dobrý nápad pouštět lidi na chráněná území? To je otázka, která napadla většinu lidí po vypuknutí požáru v katastru obce Malá Víska. Je totiž známé, že turisté v těchto místech porušují nařízení a nejen, že se tu pohybují, ale dokonce si zde klidně rozdělají i táborák. "Mně nepříšluší hodnotit, jestli to byla nebo nebyla chyba. Osobně si však myslím, že ano," řekl nám svůj názor vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer. 

Mělo se vlastně vůbec hasit?

Je třeba připomenout, že zasažený úsek Brd je zónou, která má být lidem nepřístupná a ponechaná svému přirozenému vývoji. "Jistě, že se muselo hasit, nejde o bezzásahovou zónu. Ty jsou jen v národních parcích a i tam se hasí. Navíc hrozilo, že se požár rozšíří." 

Jak velké jsou škody?

Ačkoliv se to nemusí zdát, zpráva, že chráněná krajinná oblast přišla o cenné vřesoviště, nemusí být až tak špatná. Běžně se o něj pečuje právě řízeným požárem. Jak to funguje? Jakmile se vřes dožije 25 let a usychá, je nejsnadnější prostor spálit. Novým rostlinám se pak daří rychleji vyrůst na vyčištěné ploše. Po dvou letech je na místě už nový porost.

Právě v oblasti Jordánu bylo vřesoviště už dost staré a postupně prosychalo."Z pohledu ochrany přírody se na místě nestalo nic špatného. Obavy jsme měli jen z toho, že se požár rozšíří až k lesu. Navíc oheň se hasil jen místní vodou, takže k žádnému narušení ekosystému opravdu dojít nemohlo," vysvětlil Bohumil Fišer. 

Požár si vyžádal druhý stupeň poplachu. "Na místě zasahovalo 14 jednotek hasičů, hasil i vrtulník s bambi vakem, pomohla i místní vojenská hasičská jednotka 13. dělostřeleckého pluku Jince," tvrdil mluvčí hasičů Petr Svoboda. Díky nim hasiči věděli, jaký je terén a jestli hrozí nějaké nebezpečí kvůli nevybuchlé munici. Nakonec se jednotkám podařilo zabránit rozšíření plamenů do lesa a vřesoviště postupně dohasily.  

Jaké mohly být příčiny? 

Vyštřovatelé zatím nepřišli s konečnou verzí, proč k požáru došlo. Nejpravděpodobnější variantou je však cizí zavinění, čemuž napovídá i fakt, že oheň prý vzplál hned na třech místech najednou. Je tedy krajně nepravděpodobné, že by se vřesoviště samovznítilo. "Teoreticky by se to mohlo stát tak, že by na místě byla láhev, která by posloužila jako lupa a zažehla suchý vřes," zamyslel se Svoboda. Tak by ale samozřejmě šlo jen o jedno ohnisko, ne tři.

I tak by to bylo spíš z říše sci-fi, než reálná varianta. Teorie se zapálením ohýnku a vymknutí ohně z rukou také pokulhává, pokud se opravdu potvrdí ona tři místa. Nejspíš šlo tedy o promyšlený čin. "Myslím, že asi půjde o cizí zavinění. Samo by se vřesoviště nerozhořelo," má jasno i Bohumil Fišer.