Helmute, kde jsi? Úvaly na nohou, ztratil se exotický miláček

Helmuta nakonec skončil pod vlakem
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Umíte si představit, že byste přišli o svého domácího mazlíčka? Ten pocit, když nebohé zvířátko běhá samo venku, opuštěné a stále ještě v chladných nocích? Nemyslitelné! Pár z Úval si přesně tím momentálně prochází. Zaběhla se jim jejich láska, jejich milovaný Helmut. 

Obyvatelé Úval a blízkého okolí by se měli mít na pozoru. Dost možná totiž při ranní cestě do práce nebo odpolední procházce mohou potkat neobvyklé zvíře. Na Úvalsku se totiž hledá ztracený klokan.

Jak došlo ke ztrátě?

Takový klokan není laboratorní myš, a pokud se ztratí, pak je to docela na pováženou. "Při rekonstrukci výběhu nám bohužel provizorním plotem utekl jeden z klokanů. Jedná se o samečka, jenž dostal jméno Helmut," potvrdili majitelé zvířete. 

"První večer se pohyboval v okolí a vypadalo to, že by se i vrátil domů. Ale pokaždé se něčeho lekl, třeba auta. Teď se bohužel zdá, že zmizel z povrchu zemského a nemáme po něm žádné zprávy. Kdybyste ho někdo zahlédl či o něm slyšel, budeme rádi za každé informace," zoufale prosí Petr a Lucie o pomoc. 

Jak dlouho vydrží?

Jelikož momentálně začalo jaro, tak se bude mít klokan mimo domov velmi dobře. Venku je totiž spousta zelené potravy, tudíž je klidně možné, že přežije i několik týdnů, měsíců, dokonce i let. Samozřejmě mu ale hrozí nebezpečí v podobě aut či vlaků. 

Klokanovití jsou čeledí, která je v řadě vačnatců druhou nejpočetnější. Má 54 druhů a 11 rodů. Nezahranuje ovšem klokánkovité, jež mají svoji samostnou čeleď, ač se klokanovitým velmi podobají.

Lidem by nebezpečí hrozit nemělo

Vzhledem k tomu, že se jedná o menší druh klokana, který váží cca 20 kilogramů, tak se obyvatelé o své zdraví rozhodně bát nemusí. "Lidem není nebezpečný. Nezkoušejte ho ale chytat ani hladit, je totiž velmi plachý a nenechá se. Ideálně je nejlepší ho sledovat a dát hlášení o jeho místě," prosím o pomoc Petr s Lucií, které můžete kontaktovat na čísle 737 573 975.

Dobře využitelná by v tomto případě mohla být i aplikace

Tu před časem vymysleli studenti ze školy v Hradci Králové. Využívá polohy telefonu a následně se spojí se spádovou záchrannou stanicí, které lze ihned zavolat. Nálezce má také možnost sdílet svoji aktuální polohu. Pokud tudíž klokana či jiné ztracené zvíře spatříte, touto formou může být zachráněno velmi profesionálně.

Zaběhnutí zvířat není ničím neobvyklým

Začátek března třeba přinesl návštěvu prasečí rodinky na Nymbursku. Ta dokonce uvěznila rodinu v domě a nepovolila jí dostat se ven. Nakonec ale podařilo bachyni vylákat a o čtveřici mláďat se momentálně stará Zachránná stanice na Huslíku. 

A pokud jde o klokany, ani tady si úvalský turista nepřipsal prim. V roce 2014 se například zaběhl sameček chovatelce z Nehvizd u Prahy. Jáchym si svobody užil tři dny, než ho odchytáři lapili do sítě a vrátili do výběhu. Kromě stresu mu nic nebylo, výlet si evidentně užil.