Zlatý erb 2017: Která města a obce v kraji mají nejlepší webovky?

 

Jak dokázat, aby měl člověk přehled o dění ve městě nebo obci? Jedním z nástrojů je určitě kvalitní oficiální web. Ne všude si to bohužel berou k srdci a nenajdete tam ani fungující kontakt na starostu. O to více je potřeba ukázat na ty, kteří svoji práci odvádí více než dobře. Jak dopadla letošní soutěž Zlatý erb? 

Středočeský kraj ve spolupráci s Českým zavináčem rozdal ceny 19. ročníku soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí Zlatý erb. Ceny zástupcům města předal krajský radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských projektů a rozvoje venkova Věslav Michalik. 

Do kategorie měst krajského kola Středočeského kraje se přihlásilo 8 účastníků. Hodnotí se takzvané povinně zveřejňované informace, kvalita úřední desky, rozsah zveřejněných dalších informací, názornost ovládání webu, navigace a přehlednost stránky či výtvarné zpracování.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb, poskytování informací občanům pomocí internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech a obcích České republiky.

Celkově se letos do soutěže zapojilo 504 přihlášených projektů obcí a měst včetně elektronických služeb. Ve srovnání s minulým ročníkem počet soutěžících vzrostl o více než 50 %. Ve Středočeském kraji bylo podáno celkem 44 projektů ve 4 kategoriích včetně celostátně hodnoceného nejlepšího webu s turistickou prezentací.

"Dnešní společnost se bez elektronické komunikace již neobejde. Snažíme se co nejvíce informací uveřejnit na webových stránkách nebo facebookovém profilu. Lidé si na tento způsob komunikace zvykli, je jednoduchý, rychlý a podle mne i stírá určitou zakořeněnou bariéru mezi občany a úřadem," má jasno kladenský primátor Milan Volf. "Jeho" město skončilo na třetím místě. 

Nejvyšší možný počet bodů udělili Kladnu porotci za povinně zveřejňované informace nebo za rozsah zveřejněných dalších informací. Hodnotící komise vyzdvihla záložku otázky a odpovědi, kde ocenila množství i rychlost zodpovězených dotazů. Jen za rok 2016 naleznete na webových stránkách města 770 odpovědí na dotazy občanů. Za první čtvrtletí letošního roku je to již přes 230 odpovědí. 

Pořadí dle soutěžních kategorií

Nejlepší webová stránka města

  1. Benešov
  2. Neratovice
  3. Kladno

Nejlepší webová stránka obce

  1. Pletený Újezd
  2. Mutějovice
  3. Vrchotovy Janovice

Kategorie Smart City a nejlepší elektronická služba

  1. Lipník: Mapová aplikace Cleerio
  2. Veltrusy: Mobilní rozhlas
  3. Vrchotovy Janovice: Stránka městyse Vrchotovy Janovice na sociální síti FB a SMS oznámení