Obce v okolí Prahy postaví školy za 1,6 miliardy. Dočkáte se i u vás?

Umělecká škola v Líbeznici je už na pohled velmi netradiční
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tady máte peníze, začněte stavět! Zhruba takový je vzkaz ministerstva školství některým obcím kolem hlavního města. Právě tam je problém s nedostatečnou kapacitou škol největší v celém Středočeském kraji. Kde konkrétně vzniknou nové budovy a kde už se plán dokonce realizuje?

Je to už obehraná písnička, kterou slýcháme několik let. Vedení měst a obcí si unisono stěžuje, že "jejich" děti musí dojíždět kdoví kam a že by mnohem raději měli školu ve své správě. Ono to ale není tak jednoduché. Školy za prvé nejsou nafukovací a za druhé stavba nových něco stojí. Teď se však konečně ledy hnuly a peníze se kupodivu opravdu našly. 

Trend poslední doby je jasný - pryč z centra Prahy do okolí. Za posledních pět let tak mají nejvíc nových sousedů obyvatelé Prahy-východ a Prahy-západ. Nárůst je v obou případech zhruba 14 procent. Na třetím místě v celostátním žebříčku je Berounsko, kde žije o šest procent víc lidí než před pěti lety.

Středočeští starostové se tak radují, zatím však raději potichu někde v ústranní. Pravdou sice je, že obce mohou čerpat finance z investičního programu určeného na zvýšení kapacit škol v okolí Prahy. Ale zdaleka ne na všechny se dostane. Navíc 1,6 miliardy korun se sice zdá jako obrovský balík, čerpat se ale může až do roku 2023, což je hodně dlouhá doba. "Ještě stále je možné se do programu přihlásit," potvrdila ministryně školství Kateřina Valachová.

Brzdí to byrokracie

Dnes je jasné, že zájem mají v Rudné, Jesenici, Psárech, Čelákovicích, Říčanech a Ondřejově. Finanční prostředky by však rádi získali také v pražských Řeporyjích nebo v Čakovicích. Jenštejn, Podolanka a Přezletice chtějí postavit svazkovou školu v Přezleticích. Podobný projekt vzniká v Úvalech pod patronací svazku obcí Povýmolí. 

Je ale nutné říct, že zájem je jedna věc a samotná realizace pak úplně něco jiného. Jde zejména o rychlost vyřizování potřebných povolení. Tam to mnohdy vázne nehorázně dlouho. "Sama chci, aby se stavělo co nejrychleji. Ale vím, že obvyklé problémy spojené s veřejnými zakázkami existují. To, co nás trápí na všech stavbách, se projevuje i tady," uvědomuje si Valachová. Chce tedy udělat co nejvíc pro to, aby se veškerá řízení urychlila. 

Vůbec nejdál jsou v Psárech. Tamní škola ve formě pasivního domu (nízká spotřeba energií a vytápění) spolkne 340 milionů korun a vypadá to, že stavět se začne ještě letos. "Měli bychom být první takhle velká pasivní škola v republice," pochvaloval si starosta Milan Vácha. Rychlým tempem se pokračuje i v nedaleké Jesenici. Potřebné pozemky už jsou v majetku obce, územní rozhodnutí je vyřešené. "Čekáme jen na povolovací řízení," potvrdila starostka Radka Vladyková. Cena této školy bude zhruba 320 milionů a stejně jako ta v Psárech pojme 540 dětí.