Neratovice chtějí prodávat městské byty. Co bude s nájemníky, mají peníze na odkup?

530 městských bytů je opravdu hodně. Ostatní města jich mají podstatně méně.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Město už dlouho uvažuje o prodání části bytů. Jenomže obyvatelé Neratovic se bojí, že v tom nebude žádný systém. Existuje snad jiný plán, který má hlavu a patu? A co s penězi, které se za byty utrží, kam půjdou? 

V Neratovicích mají dlouhodobě relativně velký počet bytů ve svém vlastnictví a už dlouho uvažují nad jejich prodejem. Peníze totiž chtějí investovat do oprav ve městě. Ať už jde o silnice či chodníky, plavecký bazén nebo Společenský dům. Jenže co bude s nájemníky?

"Jde zhruba o 530 bytů, které jsou v patnácti objektech," potvrdila starostka Lenka Mrzílková. Některé byty však budou z tohoto výčtu určitě vyjmuty. Konkrétně 36 bytů, ve kterých je možné využívat pečovatelské služby, dále 13 bytů určených místním učitelům, lékařům a zaměstnancům úřadu. Město také vlastní 15 holobytů pro dočasné ubytování, ani těch se zbavit nechce. 

Velký zájem je právě o byty s pečovatelskou službou. Nájemné přitom není o nic vyšší než v ostatních bytech. V roce 2009 se zvedlo městem regulované nájemné z 30 korun za metr na 42 korun za metr. Smluvní nájemné se pak nezvýšilo vůbec. Záleží však na tom, kdy nájemníci začali v domě žít. Jestli jste to stihli před rokem 2004, platíte 40 korun za metr, pokud jste to nestihli, je to už 75 korun za jeden metr čtvereční.

Co bude s nájemníky? 

Je tedy jasné, že půjde výhradně o ty byty, ve kterých teď někdo bydlí. Radní ještě dávají dohromady seznam bytů určených k prodeji, stejně tak jsou v jednání pravidla privatizace. Vše se bude schvalovat spolu se seznamem už na konci června. Nejdříve však musí soudní znalec odhadnout cenu bytových domů, aby město vědělo, kolik za ně vlastně může chtít. 

Byt 3+1 koupíte v Neratovicích za zhruba 2 500 000 korun, 2+1 se dá pořídit za 1 300 000. V podobných případech dává město vědět dlouho dopředu, aby si lidé případně stihli zařídit odpovídající finanční částky. V Neratovicích to na to zatím nevypadá.

"Neočekáváme prodej jednotlivcům a určitě ani jiným subjektům. Chceme prodávat hlavně nově vzniklým bytovým družstvům, která byla založena právě stávajícími nájemníky. Ti, kteří byt nebudou chtít odkoupit, se však bát nemusí," uklidňuje starostka. Podle ní budou podmínky navrženy tak, aby bylo možné pokračovat v nájemním vztahu. 

Slova jsou jedna věc, realita však může být úplně jiná. Pro příklady není třeba chodit daleko a je jasné, že obyvatelé Neratovic jsou nedůvěřiví. "Nájemníci OKD také měli přednostní právo byty odkoupit. A podívejte se, co s nimi pan Bakala udělal," upozorňuje paní Libuše, pro kterou by navíc byla jakákoli nutnost odkupu likvidační. Prostě na to nemá peníze.