Hloupost řidičů nezná mezí: V Milovicích doslova nabízejí auta zlodějům

Zloději mají v Milovicích hodně snadnou práci
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vykrádání aut dostává nový rozměr. "Vymysleli" ho v Milovicích. Nejde ovšem o nové finty zlodějů, ale naopak o neskutečnou naivitu majitelů aut. Doslova na zlatém podnose připravili auto k vyloupení. Jako by křičelo "vezmi si mě!"

Hloupoust některých lidí skutečně nezná mezí. V tomto případě se jedná především o majitele osobních automobilů, kteří svojí nezodpovědností lákají nepoctivé kolemjdoucí k tomu, aby si udělali výlet do jejich vozů a trošku si přilepšili.

Nový fenomén hlásí Milovice

Jaká je nejsnadnější cesta potenciálního zloděje k tomu, aby vám vyloupil automobil? No, nejspíše ta, při které má k dispozici samotné klíče od vozu. Právě tento případ opakovaně nastal v Milovicích a momentálně ho intenzivně řeší policie.

"Jedná se o předávání klíčků mezi dvěma řidiči jednoho auta. Ovšem tak nápadně, že zloději přijdou téměř k hotovému. Na první pohled přitom ani není vidět, že na místě byli," vysvětluje policejní mluvčí Petra Potočná.

Jednoduše řečeno se jedná o situaci, kdy v autě jede více cestujících, kteří se následně rozdělí a chtějí využívat auto nezávisle na sobě. Jeden druhému tak klíče k vozu schová na autě, případně v jeho blízkosti, což je ale doslova nabídka pro zloděje.

"Někdy ho umístí na předním nebo zadním kole auta, případně dokonce za stěračem. Toho zloději samozřejmě využijí a snadno se dostanou dovnitř. Ukradnou, co chtějí, zamknou a klíčky jednoduše vrátí na původní místo."

Řidič jsou nepoučitelní

Paradoxní je, že ač jsou majitelů vozů v Milovicích informováni o těchto krádežích, nedbají na prevenci. Ve městě přitom došlo během května ke čtyřem případům. Škody navíc nejsou zanedbatelné.

Pachateli hrozí v případě dopadení trest odnětí svobody až na dva roky. Ovšem to pouze v případě, pokud by se jednalo o krádež v hodnotě vyšší než 5 tisíc korun. Až pak se totiž začne jednat o trestný čin. 

"Ke dvěma případům došlo dokonce v jeden den. Řidiči nechali klíčky na levém předním skle, v jednom případě šlo o Ford S Max, ve druhém o Škodu Rapid. Z obou aut zmizela z odložené pánské příruční tašky peněženka, doklady a platební karta. Té dokonce zloděj využil k šestnácti platbám u různých obchodníků. Škoda se blížila k šestnácti tisícům," dodává Potočná. 

K dalším dvěma případům došlo na akci Gladiator Race. Jednou byly klíčky na pravém zadním kole a podruhé za stěrači na okně. Policisté důrazně doporučují řidičům vyvarovat se tohoto podivného systému a předávat si klíčky jiným, vhodnějším a především bezpečnějším způsobem. 

Policie se případy intenzivně zabývá, nicméně v tomto má skutečně těžkou práci. "Jelikož zloděj s vozem nikam neodjel a minimálně s ním manipuloval, tak máme velmi málo stop. Parkoviště, kde ke kráděžím došlo, jsou navíc mimo kamerový systém města. Možnost dopadnout pachatele je tak takřka nulová," smutně podotkla Petra Potočná.