Víte, jak vybrat správný vánoční stromek?

Smrček nebo jedličku? Je to na vás
 

Kdy je vhodný čas stromeček koupit a který z široké nabídky si vybrat ke své spokojenosti? Nenechte se ošidit a zvolte to, co opravdu chcete. Rady a tipy, které vás dovedou ke šťastným Vánocům! 

Co by byly Vánoce bez krásného vánočního stromečku? Dárky potřebujete zkrátka správně schovat pod košatý načančaný jehličnan. Tady jsou tipy, jak vybrat ten, který vám splní všechna vaše přání. 

Živý vs. umělý

Pokud vás trápí to, že živým stromečkem ničíte lesy, uklidněte se. Stromečky rostou ve speciálních školkách, odkud putují na trh. Ze stromečku, který skončí ve vašem obyváku, nikdy nemohl být obr, nešlo by to, protože roste jen kousek od souseda. Na druhou stranu umělý stromek ničil životní prostředí svým vznikem a ani potom, co ho zahodíte, se nerozloží jen tak. Jde tedy spíše o vaše pohodlí a o váš pocit. Máte raději pohodlné vytáhnutí stromku z krabice, nebo dáte přednost jedinečné jehličnaté vánoční vůni? 

Kdy koupit stromek?

  • Čím blíže k 24. prosinci, tím větší koště a vyšší cena
  • Čím dále před Štědrým dnem, tím dříve opadané jehličí
  • Čím delší doba v teple, tím rychleji uschlý stromek
Tipy, jak se o živý stromek starat                                                                                              Při nákupu se na stromek nejdříve podívejte, zkontrolujte větve a barvu jehliček a teprve potom si ho nechte zabalit. Zabalení pomáhá udržet větve v bezpečí při přepravě domů. Doma stromek uchovejte na chladném místě, do doby, než ho budete chtít ozdobit. Kupte si stojan na stromek, ke kterému pořídíte i nádržku na vodu, stomek, který může pít, neopadá tak brzo. Kůru na konci kmene neloupejte, jinak zkrátíte stromku život. 

Smrček, nebo jedličku?

Vybrat si můžete z široké palety jehličnanů. Pokud sáhnete po klasickém smrčku, nevyhnete se rozhodování. Na výběr je smrk ztepilý, má krátké, tuhé jehličí a hustou korunu. Je nejlevnější, ale rychle opadá. Smrk pichlavý alijas stříbrňák je vítězstvím, protože skoro neopadává, ale zase vás brutálně popíchá při dopravě na místo a zdobení a je dražší než smrk ztepilý. Borovička vydrží podstatně déle než smrčky. Jenže má řidší korunu a delší jehličí. Borovice černá má ještě delší jehličí a bytelnější korunu, v bytě zabere víc místa a je dražší. Pokud uvažujete o jedličce, je to nejspíše ten nejlepší nápad. Jedle kavkazská je však nejdražší ze všech vánočních stromů. Získáte však krásné lesklé jehličí, vůni a pravidelné větve a košatou korunu, která unese všechny ozdoby. Ať už sáhnete po kterémkoliv, raději ho kupte venku, kde neuschl, venkovní stánky jednoznačně vedou. 

Přehled cen stromků

Smrk ztepilý 160 až 400 korun
Smrk pichlavý 200 až 650 korun
Borovice lesní 230 až 500 korun
Borovice černá 230 až 500 korun
Jedle kavkazská 500 až 1 000 korun