7 tipů na cukroví na poslední chvíli: Pospěšte si, tohle ještě stíháte

 

Podle některých tradic by na vánočním stole mělo být dvanáct druhů cukroví. Za každý měsíc v roce jeden. Jestli jste to podcenili, a přesto byste se tím chtěli řídit, máme pro vás několik receptů, které vám zaberou pár minut. Samozřejmě to platí i pro opozdilce, kteří až doteď neměli na pečení čas. 

Vánoce by sice měly být časem klidu a míru, ale realita je mnohdy zcela odlišná. Uklidit, nakoupit jídlo a dárky, i stresy, jestli jsme na něco nezapomněli. Může se tak snadno stát, že cukroví jde malinko na vedlejší kolej. Jak to pak řešit na poslední chvíli? Nebo co když se stane, že se do sladkostí pustíte dřív, než svátky vůbec začnou, a pak ho máte málo? 

Pak je správná chvíle zkusit vyrobit cukroví, které budete mít hotové během chvíle. Prostě se přizpůsobíte dnešní uspěchané době. Buďte si jisti, že to vaši blízcí ocení, chuťově totiž není o nic horší než klasické cukroví. 

Rychlé kokosky
Míchejte mléko a kokos, dokud nevznikne tuhá lepivá hmota. Z ní vytvořte menší kopečky a kokosky pečte při 150 stupních přibližně patnáct minut. Žádná velká věda a hotovo máte opravdu za chviličku. Musíte k tomu mít plechovku slazeného kondenzovaného mléka a zhruba 150 gramů strouhaného kokosu.

Rozinkový salám
Vezměte med a arašídové máslo, smíchejte vše dohromady. Přidejte sušené mléko a znovu dobře promíchejte. Vmíchejte rozinky a oříšky, udělejte váleček. Ten zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice uležet. Před podáním nakrájejte na kolečka. Co se ingrediencí týká, postačí dva hrnky rozinek, jeden hrnek sušeného mléka, půl hrnku strouhaných oříšků, půl hrnku tekutého medu a půl hrnku arašídového másla.

Pudinkové kuličky
Smíchejte pudinkový prášek, moučkový cukr, kakao a změklé máslo, pak přilijte podle chuti trošku rumu a vypracujte těsto. Z těsta pak vytvářejte kuličky, které můžete obalit v kokosu nebo v oříšcích. Přirpavte si kakao, 10 deka másla, 20 deka cukru moučka, 4 balíčky vanilkového pudinkového prášku, rum, kokos nebo mleté oříšky.

Cukroví ze šlehačky
Tuk nastrouháte a společně s moukou a smetanou vypracujete hladké těsto. To pak vyválíte a vykrájíte formičkou a kousky kladete na plech. Pečete ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Obalujete ještě horké. Potřebujete tedy jednu smetanu ke šlehání, 500 gramů hladké mouky, 1 tuk omega, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (na obalování). 

Domácí marcipán
Mandle spařte, oloupejte a velmi jemně nakrájejte. Smíchejte s cukrem v poměru dva díly mandlí na jeden díl cukru. Třete, dokud nevznikne vláčná hmota. Hotovou hmotu vyválejte do válečku, zabalte do potravinářské fólie a uchovávejte v chladu. Před zpracováváním přidejte 50 gramů moučkového cukru, aby se marcipán lépe tvaroval.

Raffaello šup šup
Smíchejte jednu konzervu sladkého salka a jedno balení kokosu. Vytvarujte kuličky a vmáčkněte dovnitř mandli. Je to rychlé, jednoduché a tak dobré, že do druhého dne nebudete mít v ledničce ani jeden kousek. Naštěstí není nic snadnějšího než začít pracovat na nové várce. 

Sněhové sirky
Z bílků ušlehejte sníh, do kterého za stálého šlehání přidáte cukr a citronovou šťávu (hmota musí mít trochu hustší konzistenci, aby sirky udržely tvar). Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte na plech pokrytý papírem na pečení malé rovné tyčky dlouhé asi 10 centimetrů, které sušte asi hodinu v mírně vyhřáté troubě. Po vychladnutí namočte jeden konec každé tyčky v rozehřáté čokoládové polevě a nechte zaschnout. Potřebujete 300 gramů moučkového cukru, tři bílky, jednu lžičku citronové šťávy a jeden balíček tmavé čokoládové polevy.