Vzdorujte síle hurikánu, proleťte se ve větrném tunelu

Jako začátečníkovi Vám bude při ruce instruktor
 

Hrajete si s proudem vzduchu, žádnou částí těla se nedotýkáte země. Pocitu bezpečí Vám dodává blízkost instruktora... Zatímco si právě užíváte adrenalinové zábavy, jen pár metrů od Vás si dva hosté vybírají z nabídky v jídelním lístku. Hloupost? Nikoliv!

Nenacházíte se totiž několik stovek metrů nad zemí. Nacházíte se v pražských Letňanech, kde se jako na jediném místě v republice můžete proletět ve větrném tunelu. Proud vzduchu tu dosáhne i na rychlost hurikánu. Konkrétněji, až 270 km za hodinu.

 

Do větrného tunelu smějí zájemci starší pěti let

 

Strach je zbytečný 

Před samotným letem dostanete podrobnou instruktáž. Že Vám to nestačí? V letové komoře budete společně s instruktorem, který Vám podá pomocnou ruku a pomůže s koordinací těla v proudech vzduchu. „Do tunelu pouštíme lidi od pěti let. Naproti tomu nejstarším letcům bylo přes devadesát,“ informuje Eva Rozkovcová, manažerka společnosti Hurricane Factory.

 

Kromě spodní věkové hranice existují pro létání i některá další omezení. „Problém bývá, pokud má někdo vyhazovací ramena nebo potíže s páteří. Nesmí to být problémy toho rázu, které by mu znemožňovaly běžný sport. Jestliže plave, běhá nebo jezdí na kole, může si vyzkoušet i létání,“ upřesňuje dále Rozkovcová.

 

Let si vyzkoušel i profesionální handicapovaný cyklista Jiří Ježek

 

Předletová příprava
Před samotným letem se Vám dostanete od kvalifikovaných instruktorů podrobného školení. Během něho se naučíte základní pozici pro let i nastupování a vystupovování z větrného tunelu. Protože nebudete mít možnost se za letu uslyšet, v souhře s instruktorem si osvojíte i používané signály.

 

Po skončení instruktáže nastane převlékání do zapůjčeného ochranného vybavení. Tedy kombinézy, helmy, brýlí a případně i rukavic.

 

Za letu

Prvním krokem je naučit se létat na břiše. „Pokud chce zájemce pokračovat, může využít služeb naší letecké akademie. Jestliže už umí stoupat, klesat, zatáčet a přelétávát, může přistoupit k létání na zádech. Pokud se někdo na břiše naučí létat za deset minut, na zádech mu to může trvat dalších dvacet, třicet minut. S dalšími individuálními pokroky zájemce postupně přechází na létání v sedě. Když návštěvníkův zájem nadále trvá, v učení pokračuje samozřejmě i dál. Jediné co potřebuje je čas a chuť létat a učit se nové věci,“ vysvětluje Eva Rozkovcová.

 

Součástí předletové přípavy je i domluvení si vzájemných signálů s instruktorem

 

Objednej se a leť

Před návštěvou větrného tunelu je nutné se objednat. Kontaktní a další informace hledejte na stránkách Hurricane Factory.

 

Klíčová slova: