Světová premiéra na okraji Prahy

V pražské Hurricane Factory se od středy do soboty koná mistrovství světa v indoor skydivingu
 

Letňanská Hurricane Factory hostí historicky první Mistrovství světa v indoor skydivingu. Od středy do soboty se v ní představí více jak dvě stě závodníků z 23 zemí světa.

 

Češi patří k favoritům

Více informací o indoor skydivingu naleznete na Vzdorujte síle hurikánu, proleťte se ve větrném tunelu

Ve sportovní disciplíně, jejímž smyslem je se co nejlépe vypořádat s proudem vzduchu a předvést nacvičenou sestavu s co nejmenším počtem chyb, bude soutěžit 28 Čechů. Právě domácí výběr má na šampionátu nejpočetnější skupinu sportovců. Hostitelská země útočí i na triumf nejúspěšnější výpravy. „Našimi největšími soupeři budou zase Češi,“ říká reprezentantka Jitka Vycpálková. „V disciplíně Sportovní formace budou ale Čechům velkou konkurencí Francouzi a tým ze Spojených arabských emirátů,“ upozorňuje dále reprezentantka.

 

Průběh šampionátu

V Letňanech se představí 204 sportovců z 23 zemí světa

Program mistrovství vyplní závody ve čtyřech disciplínách. Týmovou soutěží pro čtyři letce je Skupinová formace, ve které předvádí sekvence na břiše. Jejich úkolem je během vymezených 35 vteřin předvést co nejvíce tvarů a bloků v sestavě. Obdobný průběh má Vertikální skupinová formace, ve které  závodníci létají hlavou dolů a v sedě. Nejmladší uměleckou disciplínou je Dynamika, ve které soutěží týmy o dvou nebo čtyřech závodnících. Ti koordinovaně a rytmicky létají v celém prostoru 14 metrů dlouhého a 430 centimetrů širokého větrného tunelu. Čtveřici soutěžních kategorií uzavírá volná disciplína Freestyle, ve které letci předvedou ty nejlepší triky, které se naučili.

 

 „Dneska je větrný tunel k dispozici závodníkům, kteří si jej pronajali ke své přípravě. Oficiální tréninky začínají zítra ve dvě hodiny odpoledne, od kdy může každý tým využít dvou vstupů do tunelu. Samotný soutěžní program startuje v pátek, v osm hodin ráno. Mistrovství zakončí závěrečná ceremonie, která je plánována na sobotní osmou hodinu večerní,“ informuje Jitka Vycpálková.

 

Soutěžit se bude ve čtyřech disciplínách

 

Přijedou i celebrity

Do děje mezinárodního klání zasáhnou jako porotci olympionik David Svoboda, akrobatický letec Martin Šonka a choreografka Leona „Qaša“ Kvasnicová. Jejich chvíle nastane v sobotu 24. října, ve 13 hodin, kdy budou hodnotit výkony finalistů disciplíny Freestyle. „Chtěli bychom znát i pohled člověka ,zvenčí´. Nejen zkušených porotců,“ vysvětluje přítomnost známých českých osobností Jitka Vycpálková.

 

Jste zváni

Divákům bude umožněn vstup na menší tribunu přímo u větrného tunelu. Závody budou moci sledovat i prostřednictvím živého internetového vysílání ve fanzoně, která se nachází v bezprostřední blízkosti Hurricane Factory. Vstup na akci je zdarma.

Klíčová slova: