Historie pivovarských kozlů z Velkých Popovic

Současný kozel Olda z cirkusu
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Jméno Kozel se ujalo po první světové válce a registrovanou značkou se stalo 1. března 1922. Od té doby podporuje značku ve Velkých Popovicích již několikátá generace živých kozlů. 

První zmínky o pivovaru pocházejí ze 14. století. O současnou podobu se zasloužil starosta Smíchova a podnikatel František Ringhoffer, který v roce 1870 koupil pozemky a nich byl do roku 1875 dostavěn nový pivovar.  Na přelomu století byla provedena rekonstrukce a výrobní kapacita v současnosti dosahuje 90 000 hektolitrů ročně.

Označení typu piva

Původ názvu Kozel se přičítá dolnosaském městu Einbeck, kde se vařil tento typ piva již ve 14. století. Název města měl být zkomolen na Ein Bock, tedy v němčině kozel. Typovým názvem se dodnes označují silné ležáky německého původu.

Ikonické zvíře
V té době procházel Velkými Popovicemi potulný francouzský malíř, kterého natolik dojala pohostinnost místních lidí, že se rozhodl jim z vděku vytvořit emblém pivovaru. Malíř se nechal inspirovat postavou Kozla a vtiskl jeho podobu do emblému. (Wikipedia)

Symbol Velkých Popovic

První živých kozel se v pivovaru chová od třicátých let 20. století. "Symbolem kraje kolem Velkých Popovic je mohutný černý kozel, jenž je chován u vchodu do krásného parku pivovaru. Popásá se na trávě, přivázán na silném řetězu, který mu nedovoluje nabrati na pořádné rohy každého obdivovatele, jenž by se k němu přiblížil trochu blíže. Je to pořádný - starý - černý klacek, ohromné síly, s bradou, která mu zakrývá celou šíji. Kozel, jenž je ve znaku pivovaru ve Velkých Popovicích, dává obživu mnoha rodinám v místě i okolí a s jeho obrazem setkáváme se nejen na chutných výrobcích tohoto podniku, nýbrž i na dresech místního sportovního klubu," uvádí se v článku z Národní politiky 15. 10. 1939.

Kozel Olda

První kozel se jmenoval Olda podle tehdejšího sládka a toto jméno se u dalších zvířat dědí. V letech 1938-1945 obýval pivovar kozel Olda z Užhorodu. Tradice byla přerušena do sedmdesátých let, kdy byl ředitelem Františkem Bílkem pořízen Olda I. O něho se staral pracovník stáčírny Oldřich Lenc. V období 1989-1995 to byl Olda z Kostelce. Od roku 1995 do roku 2000 tu žil Olda z Chlumu u Dolní Lomnice. Dále od roku 2000 do roku 2010 Olda z Pelhřimova. A mezi lety 2004 až 2014 kozel Olda Jarda pokřtěný herečkou Bárou Štěpánovou podle ředitele pivovaru. Od roku 2014 zastává funkci maskota Olda z cirkusu.  

Zaměstnanec roku

Velkopopovický pivovar na konci roku 2012 vyhlásil výherce ocenění zaměstnanec roku kozla Oldu Jardu, který pracoval v divizi návštěvnického centra od roku 2004. "Hvězda pivovaru má svého osobního asistenta, který dohlíží nejen na jeho kondici, ale i na dobrý psychický stav. Ošetřovatel tak dbá nejen na pestrost jeho stravy, aby si Olda udržel lesklou srst, ale především i na dodržení paragrafu 9 pracovní smlouvy, který udává, že kozel má 1x ročně nárok na kozu," uvádí se v tehdejší tiskové zprávě.

S kozlem na pivo

Velké Popovice jsou se znamením kozla nerozlučně spjaty a současný Olda je již vyhledávanou hvězdou pro televizní a filmovou tvorbu. Jeho život budeme dále sledovat a chystáme se přinést reportáž o prostředí současné výroby.

Klíčová slova: