Běžecký boom aneb jak se z akce proti kocovině stal vyhledávaný závod

Novoroční běh okolo Konopišťského rybníka měl hromadný start všech 180 závodníků
 

Novoroční běh na Konopišti letos přilákal největší počet běžců ve své historii. Okolo zámeckého rybníku se proháněli sportovci z různých koutů republiky.

Někdo se právě „dával dohromady“ po probdělé noci,když pod benešovským zámkem Konopiště odstartovala necelá dvoustovka závodníků tradiční běžeckou akci. Sedmnáctého ročníku novoročního závodu se zúčastnilo 180 sportovců z Benešovska, Prahy, ale také z Jihlavy a Mostu.

   

Tajemstvím je dobrá organizace a společenský trend

 

Zkušenější běžci namítnou, že znají i masovější podniky, a dokonce s mezinárodní účastí. Účelem benešovského běhu však nikdy nebylo trhat návštěvnické rekordy. „Chtěli jsme na Nový rok uspořádat nějaké přátelské setkání. Podobné, jaké měli v Benešově už cyklisté,“ vrací se do roku 2000 zakladatel závodu Luděk Procházka.

 

„První ročníky byly jen takovým poalkoholickým výběhem,“ připomíná ředitel závodu Jan Mayer. Nasvědčovala tomu i účast. Konkrétně se v prvním roce existence Novoročního běhu setkalo u Konopišťského rybníku jen něco přes 20 zájemců. S dalšími odběhanými ročníky začal počet účastníků postupně sílit. Pro srovnání, v roce 2014 se zaregistrovalo 114 běžců, o rok později už 164.

 

Novoroční běh okolo Konopišťského rybníka se konal už po sedmnácté
Zobrazit fotogalerii (3)

 

„Je to dané všeobecným běžeckým boomem, dobrým počasím a troufnu si říct i schopností pořadatelů,“ vysvětluje si příčiny letošní historicky nejvyšší účasti běžců v závodě Jan Mayer. „Pro příští rok uvažujeme o použití čipových měřidel, které nám pro vyšší počet závodníků usnadní práci s konečnými výsledky,“ říká Luděk Procházka.

 

Pořadatelé jsou spokojení. Žádný ze závodníků neumřel

 

Pro závod byla vypsaná jedinná trasa. Okruh okolo zámeckého rybníka měřil 2,7 kilometrů, zdatnější z řad běžců se podle vlastní vůle mohli zaregistrovat i do delší, jednou tak dlouhé trati.

 

5400 metrů zaběhl mezi muži nejrychleji Matyáš Pokorný z Benešovského běžeckého klubu. Sedmadvacetiletý závodník proběhl cílem v čase 17:43. Mezi ženami triumfovala na delším okruhu Vladěna Hrstková z Kerteamu, která dokončila trasu za 22 minut a 36 vteřin.

 

Kratší, 2700 metrů dlouhý okruh, zvládl z mužů nejrychleji Tomáš Doležal v čase 10:52 minut. Kategorii žen si podmanila Monika Florová z ŠŠK Újezd nad Lesy. Pražská závodnice doběhla o pouhé tři vteřiny později než Tomáš Doležal.

 

Na startovní čáře se sešli sportovci se závodními ambicemi, rekreační běžci a možná i ten, kdo si dal předsevzetí udělat něco pro své zdraví

 

„Nikdo neumřel, nikdo si nestěžoval. Zdálo se, že lidé byli spokojení,“ udělal pomyslnou tečku za událostí ředitel závodu Jan Mayer.   

Klíčová slova: