Hrozba ledovky přetrvává, pozor

led na přechodu pro chodce
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Místy jsou chodníky pokryté ledem, na tom se opravdu nedá chodit. Kdo za to může a co když se na takové komunikaci zraníte?

Díky sněžení a následnému oteplení je místy na chodníku ledovka. Chodci by tedy měli být velmi obezřetní. Nejde říct, že komunikace nebyly ošetřené. Posypané jsou, ale bohužel, díky vysokým teplotám, sníh povolil a následně zase zmrzl. Na místech, kde ho bylo víc vznikla tedy ledovka.

 

V současné době odpovídá za úklid komunikací ve většině případů obec. Zákon platí od roku 2009. Říká, že odpovědnost za škodu související se stavem chodníku může vzniknout v případě, „pokud se neprokáže, že nebylo v mezích jejich možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.“  Závadami se rozumí významné zhoršení schůdnosti komunikace, kdy chodec ani při obezřetné chůzi respektující stav chodníku, či důsledky povětrnostních vlivů nemůže jejich výskyt předpokládat, nebo na ně reagovat. Jak vidíte, nic jednoduchého to není.

 

V případě, že chcete odškodnění za úraz uplatnit, je nejlepší udělat to písemně a co nejdříve, v tomto případě nezapomeňte na lékařskou dokumentaci. Pomůže i svědecká výpověď, která se podává také písemně.  A jak je to v zahraničí? Ve spoustě zemí, jako například v sousedním Německu, nebo v USA zodpovídá za údržbu komunikace majitel nemovitosti.

A co vaše chodníky? Pošlete nám foto!