Na jaký sport má vaše dítě talent? Odpověď zná speciální program

Program SportAnalytik je určený pro děti ve věku od 5 do 15 let
 

Hledání sportovní disciplíny, která by potomka bavila a v které by prokazoval přirozený talent, může po několika marných pokusech dítě od sportu odradit. Jak se proto trefit hned na poprvé?

„Já sám jsem v dětství vystřídal mnoho sportů. Právě proto mi ta myšlenka přišla zajímavá,“ říká Martin Jahoda, zakladatel programu SportAnalytik. Jedná  se o projekt, který rozpozná   sportovní předpoklady dětí a zároveň pro ně doporučí vhodné sporty.

 

Cílem není hledat olympijské vítěze, cílem je motivovat děti ke sportu

„Z vlastních zkušeností víme, že každé dítě má v sobě nějaký talent. To nám umožňuje motivovat všechny. Tedy i děti, které se jeví jako ,neohrabaně´a myslí si, že se pro žádný sport nehodí,“ dává naději každému Martin Jahoda. Tedy skoro každému. SportAnalytik je program určený dětem mezi 5 až 15 roky.

 

Jednou z osmi disciplín je i tzv. "čapí postoj", který má prokázat stupeň rovnováhy
Testování se koná v rámci sportovních dnů. Ten nejbližší se pro obyvatele Prahy a Středočeského kraje koná 20. února v Praze, ve sportovní hale na Podvinném mlýně.

Projekt vychází z předpokladu, že se dítě bude věnovat sportu, v kterém dokáže vynikat. Od tohoto základu se odvíjí výsledek celého testování. To spočívá nejprve v provedení osmi disciplín, které odhalí fyzické dispozice dětí jako je například rychlost, vytrvalost či rovnováha. Výsledkem je identifikace sportovního talentu každého dítěte a na míru sestavené doporučení vhodných sportů.

 

„Pracujeme s databází čtyřiceti sportů. Pokud nám z výsledků vyjde, že je dítě vytrvalostně orientované, doporučíme mu například sporty jako je triatlon, veslování či třeba běžecké lyžování,“ vysvětluje Martin Jahoda. Zároveň s výsledkem dítě obdrží i kontakty na oddíly v okolí svého domova.

 

Testování je prováděno formou zábavy

 

 „Cílem je motivovat děti ke sportu. Snažit se, aby si k němu vytvořili vztah a aby u něj celoživotně zůstali. Naším cílem není vyhledávat olympijské vítěze,“ upřesňuje zakladatel programu.

 

Metodiku využívá i Český olympijský výbor

Sazka Olympijský víceboj je jedním z klíčových projektů Českého olympijského výboru. Jeho hlavním cílem je v průběhu hodin tělesné výchovy zapojit co nejvíce žáků 1. – 9. tříd základních škol do 8 měřitelných disciplín. Zároveň s tím děti také motivovat k tomu, aby sportovaly i ve svém volném čase.

 

Program v Čechách funguje už třetím rokem

Stejně jako v programu SportAnalytik mají žáci možnost získat sportovní vysvědčení (po splnění všech disciplín) a doporučení, jaké sportovní odvětví je pro ně nejvhodnější.

 

Do Sazka Olympijského víceboje se zapojilo více jak 1000 základních škol. Mezi nimi i Základní škola Žitomířská v Českém Brodě. „Skutečně můžu potvrdit, že děti motivujeme ke sportování. Snaží se ve svých výsledcích neustále zlepšovat,“ potvrzuje i Jiří Slavík, garant programu Sazka Olympijský víceboj na českobrodské škole.

 

Poté, co vaše dítě nalezne ideální sport, může se pokusit kvalifikovat na olympiádu Zimní olympiáda dětí a mládeže. Budou Středočeši stačit tempu horalů?
Klíčová slova: