I Kralupy mají Velkou cenu. Střílelo se tu na kovové siluety

Závody ve střelbě na kovové siluety se v Kralupech nad Vltavou uskutečnily vůbec poprvé
 

Ani mistři republiky a účastníci mistrovství světa a Evropy si nenechali ujít pozvání do Kralup nad Vltavou. Česká asociace střelby na kovové siluety tu premiérově pořádala závody pro širokou veřejnost.

Závody se vydařily. Bude po dnešku blíž k založení střeleckého klubu?

 

Za vítězným Lubošem Cyprichem se na druhém místě ve vzduchové pistoli umístil Karel Hartl z Prahy a Radko Beránek z Kladna. Ve vzduchové pušce skončil stříbrný Milan Kratochvíl z Mělníka, bronzový byl Karel Hartl.

Velká cena Kralup nad Vltavou měla jednoznačného vítěze. Všem třem disciplínám, střelbě ze vzduchové pušky, agregate a střelbě ze vzduchové pistole, vévodil Luboš Cyprich z Děčína. „Jeho vítězství není nijak překvapivé. Jedná se o účastníka mistrovství Evropy a světa,“ prozradil na sobotního vítěze Josef Škvaro, ředitel soutěže Velké ceny.

 

V tenisové kryté hale na sídlišti Cukrovar se střílelo na siluety zvířat (kuře, prase, krocan a beran), které byly pro střelce ze vzduchové pušky umístěné ve vzdálenostech od 18 do 41 metrů. Pro soutěžící v disciplíně vzduchové pistole byly terče rozmístěné od 10 do 18 metrů.

 

Řadu každého ze zvířátek tvořilo pět siluet. Na každou z nich se střílelo dvakrát

Větší počet zásahů měl Luboš Cyprich při střelbě z pušky, kterou trefil 25 ze 40 kovových siluet. Vzduchovou pistolí sestřil o tři terče méně. Dohromady tak získal 47 bodů, což mu stačilo i na vítězství v disciplíně agregate. V ní se na třetí příčce umístil domácí závodník Josef Škvaro, který si tak od pořadatelských povinností odskočil i ke střelbě.

 

„Těší mě, že se dnešní Velkou cenu podařilo zorganizovat a že se mezi střelci objevili i mladí závodníci,“ informoval Josef Škvaro. Ten se netajil ani záměrem založit v Kralupech nad Vltavou střelecký klub. Myšlence je nakloněn i starosta města Petr Holeček, který byl čestným hostem sobotního závodu. „Pokud by se náš záměr povedlo zrealizovat, byl bych za to moc rád. Už jenom proto, že v Kralupech žil významný střelec naší historie Lubomír Nácovský,“ připomněl bronzového medailistu z olympijských her v Tokiu pořadatel soutěže.

 

V otevřených terénech se střílí i na vzdálenost několika set metrů. V kralupské tenisové hale byly pro disciplínu střelby ze vzduchové pušky nejdále kovové siluety beranů, a to 41 metrů od střelce

 

Češi? Malí, ale šikovní!

 

Poprvé se na kovové siluety začalo střílet v polovině 50. let minulého století v Mexiku. Odtud se nové střelecké odvětví šířilo přes USA do dalších zemí světa. V České republice se tento sport objevil poprvé až v devadesátých letech, dál se prosazuje zatím jen velmi pomalu.

 

I přesto, že má Česká asociace jen „rodinnou“ členskou základnu (před dvěma lety to bylo okolo 60 lidí), čeští střelci se špičce tohoto sportovního odvětví směle vyrovnají. V roce 2014 byla Česká republika dokonce hostitelskou zemí mistrovství světa.

Klíčová slova: