Velká Chuchle hostila světový unikát - druhý ročník kryathlonu

Po vystoupení na břeh čekal závodníky běh na dostihové závodiště v pražské Velké Chuchli
 

Zaplavat určenou vzdálenost ve Vltavě, zaběhnout dva a půl kilometru a více jak třísetmetrový okruh zajet devětkrát na běžeckých lyžích. Triatlon, který jinde ve světě neznají.    

Plavání nebylo to nejhorší. Problémy dělal běh na lyžích

 

Jaké asi bylo překvapení trojice veslařů, kteří v jindy klidném úseku Vltavy proplouvali před  zraky stovek diváků a desítek spoře oblečených sportovců. To se v neděli, krátce před polednem, chystali kryathlonisté na první z disciplín nevšedního trojboje.

 

Závodníci si mohli zvolit ze dvou variant kryathlonu. Ty se od sebe lišily pouze v délce plaveckého úseku.

Tou bylo plavání na čtvrt kilometru, kterému se  ve třech vlnách vydalo vstříc 77 účastníků. Až po nich vstoupila do řeky čtrnáctka závodníků, kteří se přihlásili na zkrácenou, 25 metrů dlouhou variantu. Mezi nimi byla i Barbora Jandová, jedna ze sedmi žen, které se na start krátkého kryathlonu postavily.

 

„Už od mala se sprchuji ve studené vodě. Zkušebně jsem si před 14 dny zaplavala i ve Vltavě. Vydržela jsem tam asi půl minuty,“ prozradila své tréninkové metody sportovkyně. Ta přestože neměla s otužileckým plaváním příliš zkušeností, nedělalo jí zápolení v chladné vodě problémy.

 

V loňském, premiérovém, ročníku zdolávali kryathlonisté na běžeckých lyžích dokonce pětikilometrovou trať
Zobrazit fotogalerii (7)
Do závodu se přihlásilo okolo 120 lidí, do "akce" však zasáhlo jen 91 z nich. Krátký kryathlon absolvovalo 14 sportovců, jeho dlouhou variantu si vyzkoušelo 77 účastníků.

„Oproti tréninku to bylo v závodě mnohem jednodušší, protože společně se mnou čelili přírodním podmínkám i ostatní závodníci. Naopak nejhůře mi bylo až při běhu na lyžích, kdy jsem si po nějakém druhém, třetím kolečku řekla, že zbytek už jenom dojdu,“ uvedla Barbora Jandová. Ta do cíle přeci jen dojela a ve zkrácené verzi kryathlonu obsadila mezi ženami třetí příčku. Zvítězila Pavlína Trojanová, jejíž čas byl 41 minut a 18 vteřin. Mužské kategorii dominoval Tomáš Bártl, který závod dokončil za 28 minut a 4 vteřiny.

 

V dlouhém kryathlonu měl nejrychlejší čas (25:01) Petr Šlajs, který obhájil svůj triumf z loňského roku. Plný plavecký úsek, běh na chuchelské dostihové závodiště a následné tři kilometry v běhu na lyžích zdolala v ženské kategorii nejdříve Kateřina Šlajerová (33:07).

 

Čas vítězného Petra Šlajse byl 25 minut a jedna vteřina
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Pořadatelé jsou spokojení. Chtějí uspořádat superkryathlon

 

„Po plavání a silničním běhu byl následný běh na lyžích hodně náročný. O to více, že na trati ležel mokrý a těžký sníh,“ postěžoval si Jack Bright. „To byla ale jediná věc. Jinak jsem s průběhem kryathlonu spokojený,“ dodal vzápětí ředitel závodu.

 

Na chuchelském závodišti museli závodníci zdolat na běžkách devět okruhů

 

„Se závodem jsme spokojení, protože nám vyšlo naprosto všechno. Ať to byla účast kryathlonistů, kterých bylo oproti loňsku skoro jednou tolik, či ať to bylo počasí, které nám z velké míry vyšlo vstříc,“ radoval se Josef Stolín, jeden z hlavních pořadatelů.

 

Otužování není o rekordech. Jeho účinky se odrazí na vaší náladě

 

„Teplota vody (4,2 stupně Celsia) byla příjemná pro kované otužilce. Ostatní ji samozřejmě přijali s menším nadšením. Přitom mohlo být ještě hůř. Před čtrnácti dny měla Vltava jen okolo jednoho stupně Celsia,“ informuje Josef Stolín. Ten zároveň poodhalil i plány organizátorů na příští léta. „Do budoucna bychom chtěli uspořádat superkryathlon, ve kterém by se plavecká trasa protáhla až na 500 metrů,“ dodal hlavní pořadatel.

 

Klíčová slova: