Z první ligy do 1.A třídy. Šírla táhli do Zbuzan kamarádi i kvalitní zázemí

Radek Šírl v dresu Bohemians 1905
 

Fotbalisté Zbuzan ulovili během zimní přestávky výraznou posilu. Do jarní bitvy o postup do krajského přeboru půjdou s bývalým reprezentantem a vítězem Poháru UEFA Radkem Šírlem! Ten přitom ještě na podzim nastupoval za Bohemians 1905 v první lize.

Nejvyšší fotbalovou scénu opustil docela nečekaně a v tichosti. Vše se semlelo ještě před startem zimní přípravy „Klokanů“. Šírl se na schůzce s vedením dozvěděl, že jako hráč už od klubu smlouvu nedostane.

Šírl během své kariéry prošel Rudnou, Admirou/Slavojem, Semicemi, Bohemians 1905, Spartou, Petrohradem, Mladou Boleslaví a Viktorií Plzeň. V první lize odehrál 144 zápasů a dal 5 gólů.


„Bohemka pro mě byla prioritou, už jenom kvůli tomu, že jsem tam začínal. Proto jsem tam chtěl i skončit. Je fakt, že v závěru podzimu se mi nevedlo po fotbalové, ani po psychické stránce, možná jsem už ztrácel motivaci. Na téhle úrovni člověk nemůže polevit,“ přiznal v rozhovoru pro ČtiDoma.cz 34letý obránce.


Většinu kariéry v tuzemsku strávil právě ve vršovickém Ďolíčku a mohl tam zůstat i nadále. Od vedení totiž dostal nabídku trénovat mládež. „Z vrcholového fotbalu jsem odešel ze dne na den, stejně tak mě ze dne na den hodili do trénování. Minulo se to ale účinkem. Teď jsem to shodil ze stolu,chci si nejprve udělat licenci. Ještě se cítím spíše jako hráč, než jako trenér. Necítím se tak starý, abych nemohl ještě někde hrát,“ zdůrazňuje Šírl. A o nabídky rozhodně nouzi neměl.


Odmítl i druhou ligu

V roce 2001 patřil do základní sestavy reprezentace do 20 let, která se na MS v Argentině probojovala až do čtvrtfinále. Za seniorskou reprezentaci odehrál 8 zápasů.


Zajímal se o něj třeba i druholigový Vyšehrad. Také tuhle variantu ale zamítl. Důvod? Rozhodl se pro klidnější režim, pro který má pádné důvody. „Už se mi nechce nikam dojíždět ani stěhovat. Fotbalu jsem obětoval celý dosavadní život, podřižoval jsem mu absolutně všechno. Už se nechci někde rok dva plácat, konec by stejně přišel. Chci si dát do kupy i osobní život, fotbal te%d chci hrát hlavně pro radost,“ vysvětluje.


I proto se nakonec dohodl ve Zbuzanech. „Hrají soutěž, kde se ještě hraje fotbal, kde to má nějakou úroveň,“ pochvaluje si Šírl, v němž lídr „áčkovské“ skupiny 1.A třídy získal obrovskou posilu pro boj o postup do krajského přeboru.
 

Radek Šírl
Zobrazit fotogalerii (10)


Zkušený fotbalista už toho má hodně za sebou. Jiný vítěz Poháru UEFA (předchůdce dnešní Evropské ligy) po krajských hřištích opravdu neběhá. Na prestižní trofej si sáhl jako hráč Petrohradu, kde strávil osm sezon. S týmem navíc vybojoval i další trofeje.


Po fotbale i na pivo


A co vlastně osminásobného reprezentanta do Zbuzan táhlo? „Mají ambice na postup, navíc tamní kluky dobře znám, s některými se vídám i mimo fotbal. Právě zázemí kolem fotbalu pro mě bylo důležité. Chci si zahrát fotbal a po něm si zajít i na pivo. Mapoval jsem si to už v době, kdy jsem byl v Bohemce. Chodil jsem na jejich zápasy a líbilo se mi to. Tak jsem si řekl, že když mě budou chtít, tak pomůžu,“ objasnil Šírl své rozhodnutí.

V Šírlově kariéře byl nejúspěšnější rok 2008, kdy s Petrohradem senzačně vyhrál Pohár UEFA. Zenit tehdy porazil ve finále Glasgow Rangers 2:0. Ten samý rok pak s týmem triumfoval i v evropském Superpoháru, když si ruský celek vyšlápl i na slavný Manchester United!


První fotbalové krůčky udělal zkušený fotbalista v nedaleké Rudné, odkud také pochází. O návratu do svého prvního klubu ale nepřemýšlel. Z jedonduchého důvodu. Nechce se mu hrát pouze třetí třídu. „Fotbal tam šel dolů a tuhle soutěž můžu hrát za pět sedm let. Dalším důvodem byl i fakt, že už v týmu nikoho moc neznám. Netáhlo mě to tam.“


Ve Zbuzanech se zatím domluvil angažmá do konce letošní sezony. Pokud by ale s týmem vybojoval postup do přeboru, rád by zůstal. „Nemám důvod někam přecházet. Krajský přebor je dobrá soutěž, máme dobré zázemí pro tréninky, na které nás chodí i dvacet. Zatím jsem nadšený. Je tam kvalitní kádr,“ těší Šírla, který ve Zbuzanech rozšíří kolonii exligových hráčů. V týmu už delší dobu působí útočníci Marek Kincl s Františkem Koubkem.
 

Radek Šírl


Z obrany do středu zálohy


Jediné, z čeho má trochu obavy, jsou možné konflikty s diváky během venkovních zápasů. „Zbuzany někteří soupeři a lidé moc nemusí. Nejsem sice útočný, ale když někdo proti mně něco má, tak někdy taky dokážu odpovědět a konflikt je tady. Budu se muset naučit se nad tím povznést. Může se to stávat víc a víc,“ uvědomuje si.

Přehled Šírlových trofejí: ruský pohár (2003, 2010), ruská liga (2007), ruský Superpohár (2008), Pohár UEFA (2008), evropský Superpohár (2008), český pohár (20011).


Jestli chcete jednoho z osmi českých vítězů Poháru UEFA vidět v akci už teď a nechcete čekat až na start jarní části sezony, zajděte se podívat na turnaj Weber Cup na pražskou Aritmu. Jedním z účastníků jsou právě Zbuzany. Ale pozor. Šírla nehledejte na levém kraji obrany, či zálohy, kde pravidelně nastupoval.Teď hraje středního záložníka.


„Trenér se ptal, co bych chtěl hrát. Na rovinu jsem mu řekl, že je to na něm, ale asi bych se nerad v A třídě zašil někam k lajně, tam už hrát nechci. Fyzicky bych to asi zvládnul, ale na prostředku hřiště mě to baví víc. Dostal jsem tím nový impuls,“ uzavřel povídání Šírl. Ostrou soutěžní premiéru v dresu Zbuzan si odbyde 12. března, kdy lídr soutěže doma přivítá Černolice.

Klíčová slova: