Trénink na Spartan Race? Zkuste to v Čelákovicích

Jeden z nejbližších závodů Spartan Race se koná 23. dubna v Praze
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Přípravě na jedny z nejnáročnějších překážkových závodů na světě se čelákovická Spartan Race Training Group věnuje od loňského roku. Přijmou mezi sebe každého.

Překážky poznáte až na místě. Pořadatelé přitom mívají velkou fantazii

 

Spartan Race je jeden z nejpopulárnějších překážkových závodů na světě. Na jeho začátku stál v roce 2010 Joe De Sena ze Spojených států amerických.

Úplně první závod Spartan Race kombinoval běh na pět a třináct kilometrů, šplh na laně, nošení pytlů s pískem, skok přes ohnivý val a brodění se spoustou bahna. Fantazii a vynalézavosti pořadatelů se však meze nekladou. „K nejnáročnějším překážkám patřilo určitě nošení kýblů s pískem do strmého kopce. K nejzajímavějším se řadilo ručkování po zavěšených kruzích a tyčích na konstrukci multi-bar,“ porovnává ze svých zkušeností Jan Pfeffer, účastník závodů a trenér čelákovické Spartan Race Training Group (SRTG).

Podobným typem závodů je obstacle racing. Více na Obstacle racing. Nechte děti vydovádět

Jedno z hlavních pravidel říká, že závodník nikdy nesmí znát dopředu trasu závodu. Jediné co ví, jsou orientační parametry dle úrovně, které se účastní.

 

Nejdůležitější je vytrvalost, až pak fyzická síla

 

K základním typům Spartan Race závodů patří Spartan Sprint. Měří pět a více kilometrů, má minimálně 15 překážek. Spartan Super měří 13 a více kilometrů, má minimálně 21 překážek. Jedná se o obtížnou trať, a to i pro trénované jedince. Při Spartan Beastu účastníci zdolávají minimálně 20 kilometrů a 26 překážek.

„Na svém prvním Spartan Race jsem se cítil zpočátku nesvůj, když okolo mě stáli na startu samí ,namakaní´ hasiči a vojáci. Závod je ale především o vytrvalosti. Na trati se totiž střídají umělé i přírodní překážky, pro které není klíčovou potřebou velká fyzická síla, ale velká vytrvalost,“ vysvětluje Jan Pfeffer.

 

Ten se rozhodl podělit o i své praktické zkušenosti a od loňského roku vede tréninky čelákovické SRTG. „V přípravě samozřejmě sbíráme kondici na závody. Chodí mezi nás i ti, kteří chtějí sportovat, ale na žádný ze seriálu Spartan Race se nechystají. Otevření jsme všem,“ říká trenér.

 

V Čelákovicích se cvičí dvakrát týdně. V úterý je trénink kombinovaný. Po venkovním proběhnutí následuje obvykle kruhový trénink v hale. „Druhé setkání plánujeme v některém ze všedních dnů, kdy si jdeme po práci zaběhat. Platí se akorát v úterý, kdy meze sebe rozpočítáme částku za pronájem haly,“ informuje Jan Pfeffer. Další informace naleznete na facebookových stránkách Spartan Race Training Group Čelákovice.

Klíčová slova: