Opuštění, zanechaní svému osudu, hledají nové domovy

Zachráníte jí?
 

Kočky, fretky, prasátka a další chlupáči, které jejich rodiny zanechali na ulici, hledají nové domovy. První mělnická umisťovací výstava proběhne v sobotu 16. dubna. Přijdete i vy? Podpoříte dobrou věc, zachráníte alespoň jeden kožíšek a vyslechnete si osvětu? 

Výstava proběhne v sobotu 16. dubna na zdejší střední škole. Na co se můžete těšit? Uvidíte plno roztomilých chlupáčů, kteří hledají nové rodiny, ať jde o kočičky nebo fretky. Bude tady ale i prasátko. Proč zrovna Mělník? „V Mělníku tuto akci pořádáme poprvé. S nápadem polemizuji už dlouho, účastníme se umisťovacích výstav v Praze a u nás na Mělníku nic takového není. Je spousta například starších lidí, kteří se do Prahy nedostanou,“ říká jedna z pořadatelek Jaroslava Tichá z mělnického útulku. V Praze proběhla například Valentýnská umisťovací výstava, která měla velký úspěch. „V Praze pořádáme Valentýnskou umisťovací výstavu, ta měla dobrou odezvu, z osmdesáti kočiček jsme umístili padesát a přišla tisícovka lidí. Doufáme, že akce v Mělníku bude mít také pozitivní odezvu,“ pokračuje Milana Petrásková z Kočičího domova Sluníčko.

Akce se bude konat na Integrované střední škole technické v Mělníku, K Učilišti 2566

Chov prasátek

Akci pořádají MSOZ - útulek pro zvířata v nouzi Mělník a Kočičí domov SLUNÍČKO z.s. Dále se jí účastní Útulek pro fretky Boleslav, Český klub majitelů prasátek chovaných v domácnosti o.s. a Záchranná stanice pro volně žijící živočichy „Aves“.  Od zástupců klubu majitelů prasátek se dozvíte všechno kolem chovu i to, proč pořídit zrovna prasátko. „Nemáme mít proslov, ale samozřejmě na požádání veřejnosti rádi řekneme všechno kolem chovu. Chovat prasátko je vhodné, není na něj žádná alergická reakce, má stejnou kůži jako člověk,“ dodává Alena Klímová z Českého klubu majitelů prasátek.

Akce bude mít i vzdělávací charakter

Nebude chybět ani doprovodný program. Různé předměty zakoupíte v charitativních krámcích. Dozvíte se spoustu užitečných informací o chovu mini prasátek nebo o tom, jak by se člověk měl chovat při nálezu opuštěného či zraněného volně žijícího zvířete. Součástí programu bude i sokolník. Vstupné činí 35 korun, děti do patnácti let neplatí nic. Akce má upozornit i na to, že právě v tuto chvíli můžeme v přírodě nacházet mláďata, která jsou zdánlivě opuštěná. Zaměstnanci stanice „Aves“ vysvětlí, jak se máme v takovém případě chovat. Dorazí i prasátko Matylda, to se sice umisťovat nebude, ale její majitelka ráda zodpoví veškeré dotazy ohledně chovu tohoto zvířátka. Lidé totiž často trpí dojmem, že s prasátkem není žádná práce.