Pomozte vzniku knížky o jahodovém králi Rudolfu Strimplovi

 

Společenství Mezi řekami chystá vydání knížky o příběhu nejznámějšího českého jahodáře s ilustracemi kastelánky týneckého hradu Magdaleny Timplové. Přispět můžete i vy.

Finančním příspěvkem můžete podpořit vydání knížky "Z Ameriky do Čech – Příběh Jahodového krále" s literárním životopisem prvního jahodáře v Čechách. "Snažíme se získat pro úhradu tiskárny 95 000 korun prostřednictvím této internetové sbírky. Přispět můžete na stránce Hithit.com. Podpořte zajímavý projekt, který dává možnost rodičům seznámit děti s kusem historie regionu, kdy se mohou i na autentická místa prvního jahodářství v Čechách vypravit na rodinný výlet. Projekt podpořila obec Krňany a další přispěvatelé. Přidáte se?" ptá se předseda sdružení Mezi řekami Václav Šmerák. Každého dárce čeká odměna. 

 

Posázaví je jahodářský ráj

Znak obce Krňany

50 kolorovaných perokreseb ke třiceti normostranám textu namalovala kastelánka hradu v Týnci nad Sázavou. "Pan Rudolf Strimpel byl úžasný člověk a knížku si určitě zaslouží," říká Magdalena Timplová. Původně měl vzniknout komix pro akci Jahodobraní na barokním statku v Benicích, která se pořádá od roku 2014. Křest knížky proběhne na oslavách 955 let obce Krňany 25. června 2016. Propojení s jahodářství dokládá i skutečnost, že obec Krňany má ve svém znaku jahody. O dokumentárním filmu Jahodářství v Posázaví, který natočil  žák 9. třídy Martin Fulín z Netvořic, se dočtete v článku V Netvořicích vznikl dokument o jahodářství

 

Společenství Mezi řekami se zabývá rozvojem a propagací mikroregionu obcí Krňany, Třebsín, Závist, Teletín, Chlistov, Vysoký Újezd. Obnovuje původní tradice zemědělského venkova s významnou jahodářkou oblastí na Krňansku, připomíná činnost zakladatele jahodářství v Čechách Rudolfa Strimpla, správce statku na Chlistově.