Ondrášovka cup načíná druhou část. Benešovsko v centru pozornosti

V dospělém fotbale by se asi jen tak nepotkali. V Ondrášovka cupu však na sebe narazí i kluci z týmů jako FC Žďas Žďár nad Sázavou (vlevo) a Viktorie Žižkov
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Startovní pole vyplnili poslední účastníci. Postupová místa si zajistili v Nespekách a Poříčí nad Sázavou, boj o titul rozehrají, mezi jinými, i na hřišti v Benešově.

Ondrášovka cup je mládežnický fotbalový turnaj, do kterého se letos přihlásilo na 232 týmů z České a Slovenské republiky. V současném, čtvrtém ročníku mezinárodního poháru, bojují o prvenství celky v šesti věkových kategoriích od 8 do 13 let. Pro velký počet přihlášených týmů v kategorii U8 až U11 si některé z nich musely cestu do republikového finále proklestit dubnovými kvalifikacemi.

Finálové zápasy kategorie U9 (ročník narození 2007) budou v Benešově hostit 21. a 22. května. Vedle Sparty a Slavie se do víkendového klání zapojí dalších 24 mužstev. Mezi nimi i žáci slovenské MŠK Žilina, kteří se stanou jedinými zahraničními účastníky finálového turnaje ve druhé nejmladší věkové kategorii.

 

„V Benešově budeme jeden z finálových turnajů pořádat už potřetí v řadě. Důvodem je dobré zázemí stadionu a také podpora města, které se projektu dostává,“ vysvětluje Petr Lacina, manažer Ondrášovka cupu. Vedle Benešova se mezi další pořadatele květnových závěrečných turnajů řadí i města Tábor (U8), Vysoké Mýto (U10), Plzeň (U11), Hlinsko (U12) a Ústí nad Orlicí (U13).

 

Zájem klubů roste. Účast do finálové skupiny vede i přes kvalifikaci

 

Zatímco některé kluby byly už předem zařazené do hlavní části turnaje, některé (z celkových 232 týmů) si cestu do finálové skupiny musely proklestit přes kvalifikační kolo. „Ondrášovka cup pořádáme od roku 2013. Za tu dobu získaly některé týmy zvláštní status, který je opravňuje k přímé účasti v hlavní fázi poháru. Výsadní postavení týmy získávají jednak podle kvalitativní úrovně soutěže, v které nastupují, jednak i podle umístění, kterých dosáhly v minulých ročnících Ondrášovka cupu,“ informuje Petr Lacina.

Zajímavá byla cesta na nejvyšší hráčskou úroveň u fotbalisty Davida Zoubka. Více na David Zoubek: Za "škorpiona" jsem moc rád

Benešovsko se tak do centra pozornosti účastníků poháru dostalo už během dubnových kvalifikačních zápasů. Ty se během čtyř víkendových dní  všechny odehrály na hřištích v Nespekách a sousedním Poříčí nad Sázavou. Z posledního, nedělního, dílu kvalifikací se (v kategorii U11) do plzeňského finále probojovala SK Líšeň.

 

Společně s ní postoupili i hráči slovenského MŠK Púchov, kteří do další fáze soutěže prošli i přes absenci několika hráčských opor. „Do Čech jsme nepřijeli v nejsilnější sestavě. Část týmu zůstala doma, protože ještě dohrávají zápasy žákovské ligy. Mám tu proto kluky, kteří hrají jak v krajské, tak i v nejvyšší slovenské lize,“ říká Stanislav Solík, trenér žáků MŠK Púchov.

 

K účasti v turnaji stačí přihláška. Došlo i na srovnání mužstev z kvalitativně nejvyšší a nejnižší soutěže

 

Účast v Ondrášovka cupu je otevřená každému klubu, který o ni požádá. „Právo na start v poháru má každý klub, který do soutěžního ročníku přihlásí alespoň jedno mužstvo ve věkové kategorii U8 až U13. Systém Ondrášovka cupu se v mnohém podobá MOL cupu,“ vidí souvislosti s celorepublikovým turnajem pro dospělé hráče Petr Lacina.

 

Prozatím však mládežnickému poháru chybí rozdělení týmů do výkonnostních kategorií. Proto jedním ze soupeřů púchovského celku byli i fotbalisté Sokola Senohraby, kteří nastupují v okresním přeboru na Benešovsku. Zdánlivý debakl, který by se dal ze střetnutí týmů z opačných pólů výkonnostních soutěží očekávat, se v neděli nekonal. Slovenskému výběru podlehli 1:2.

 

V nedělním turnaji získali fotbalisté Sokola Senohraby dvě výhry a remízu. Pět z celkových dvanácti zápasů ztratili po prohře o jeden gól.

„Přestože jsme hráli proti mužstvům, které působí na vyšší úrovni, nemůžeme říct, že by nás některý výrazně převyšoval. Projevily se u nich sice zkušenosti z náročnějších zápasů a třeba dokázali rychle potrestat naše chyby, překvapilo mě však, že je naši kluci předčili v chytrosti a kolikrát jim vnutili svoji hru,“ pochvaloval si trenér senohrabských žáků Milan Panták.

Klíčová slova: