Zastavte masakry mláďat při senoseči!

Kvůli velkokapacitnímu zemědělství hrozí smrt srnčatům
 

Smrti v sekačce má předcházet projekt České zemědělské univerzity, která online organizuje dobrovolníky a zemědělce, aby na ohlášených místech senosečí prováděli prohlídku terénu.

Kampaň „Zachraň zvíře před sekačkou!“ vznikla z iniciativy myslivce a karikaturisty Petra Slaby, kterému vadily každoroční masakry zvěře při senosečích. Česká zemědělská univerzita připravila portál pro registraci dobrovolníků, zemědělců a myslivců pod názvem Senoseč online. Na něm se registrují termíny a místa senosečí a každý si může vybrat, jak chce pomáhat. Projekt trvá od května do srpna a má zlepšit biodiverzitu v krajině.

„Prosím všechny aktivní myslivce, zemědělce a dobrovolníky, kterým není lhostejný osud zvířat v tomto období, aby se zapojili do projektu a sdíleli svá data - záznamy o spatření zvěře, o sekání, o preventivních akcích. Je možné nabídnout účast dobrovolníkům. Věřím, že letošní sezona bude zase o něco méně krvavá. Děkujeme předem za všechna zvířata,“ řekl Radomil Holík z Fakulty dřevařské a lesnické ČZU.

Na webu Senoseč online si můžete stáhnout mobilní aplikaci, kde je možné se registrovat, získávat informace o akcích v terénu či hlásit nález uhynulého zvířete. Příznivci divoké zvěře se také scházejí ve facebookové skupině Zachraň zvíře před sekačkou.