250 nových hasičů složilo na Hradě slavnostní slib

Den hasičů se odehrával za deštivého psího počasí
Zobrazit fotogalerii (19)
 

Na Pražském hradě složilo během Dne hasičstva svou přísahu 250 nových profesionálů z celého Česka. Nechyběly ani ukázky vybavení a v podvečer sloužil kardinál Dominik Duka v katedrále svatého Víta mši za hasiče, kteří při své službě přišli o život.

Silně pršelo, ale 250 mladých mužů a žen stálo v uniformách téměř nehnutě na Hradčanském náměstí na Pražském hradě. Na Den hasičstva ve svátek sv. Floriána se sem sjeli ze všech koutů Česka, aby zde složili slavnostní slib. Mezi muži stálo i pár žen, 30 nováčků bylo ze Středočeského kraje.

 

Slavnostní věnec položily jednotky hasičů na pomník T.G. Masaryka

Nastoupily jednotky požární ochrany v několika řadách. Páni to byli fešní v padnoucích uniformách. Po nějakém tom předvedení nástupu, pozoru a pochodování položili dva příslušníci požární jednotky krásný věnec k pomníku prezidenta Masaryka.

 

Vzpomněla jsem si na našeho prezidenta. Koneckonců akce proběhla právě pod jeho záštitou. Prezident Miloš Zeman se však na akci neobjevil. Místo toho se ukázal předseda vlády Bohuslav Sobotka, generální ředitel Hasičského záchranného sbotu ČR Drahoslav Ryba, ministr vnitra Milan Chovanec a předseda senátu Milan Štěch. Oslavy vyvrcholily mší svatou, kterou v podvečer v katedrále sv. Víta sloužil za všechny hasiče arcibiskup Dominik Duka.

 

Máme nové hasiče. Slib už mají za sebou

Významné pány jsem však nechala jejich osudu. Víc mě zajímali nováčci mezi hasiči. Tedy málo zkušení hasiči a hasičky, kteří skládali slavnostní slib. Vyhlédla jsem si sympatickou mladou slečnu. Jmenovala se Andrea Víznerová a prozradila mi, že pracuje jako inspektorka kontroly u hasičů. Hned mě napadlo, jestli je práce hasičky pro ženu bezpečná.

 

“Ženy u hasičů nastupují jenom na pozice u Státního požárního dozoru, kdy nejsou u výjezdových hasičů. Celkově jsou určitě žádanější muži, mají lepší fyzické dispozice a jsou více technicky zaměřeni. Ženy ta problematika většinou tolik nezajímá,” usmála se Andrea.

 

Žena u hasičů? Jako jehla v kupce sena

Nedalo mi to a zeptala jsem se, jak se vlastně k práci u hasičů dostala. Přeci jen není tak běžné, aby u hasičů pracovala žena. “Mně se ta profese vždycky líbila, jsem hodně sportovně založená. Můj táta pracuje taky u hasičů. Už jsem se ucházela o místo u hasičů dřív,” přiznala Andrea. “Ale ono těch pozic, které mohou dělat ženy, není mnoho. Taková pozice se uvolní jednou za nějaké delší období. Teď mi to vyšlo.”

 

A co si pod pojmem inspektorka kontroly u hasičů vlastně představit? Co celé dny dělá? “Chodím do firem a věnuji se požární prevenci. Ale spadá tam i vyšetřování požáru. Je to práce, při které člověk neleží jenom v papírech, ale pohybuje se i v terénu,” popisuje Andrea. “Je to hodně aktivní práce, a proto mě to baví.”

 

Když jsme si dopovídaly, už jsme obě měly zmrzlé prsty a déšť nemilosrdně bubnoval. Zašla jsem se podívat ještě na malé dobrodružníky. Kolektivy malých hasičů prokazovaly svoje dovednosti a na povel stříkaly vodu do vytyčeného cíle. Ti se sem ještě za pár let vrátí složit svůj vlastní slib.