Foto: Hasiči, záchranka i policie, všichni zasahovali v Mělníku

Záchranáři ukázali převážení raněných
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Hasiči, záchranná služba středočeského kraje, i policie, ti všichni se sjeli do Mělníka k různým zásahům. Probíhal tady totiž Den bezpečí a pořádku.

Den bezpečí a pořádku se konal v Mělníku, a že se povedl. Návštěvníci mohli vidět spolupráci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Je libo ošetřování chodce sraženého motorkářem, napadení záchranářů nebo vyproštění účastníků dopravní nehody?

Realizační tým čítající 130 lidí se postaral o bohatý program jak na stáncích, tak i při ukázkách, kde bylo možné si vyzkoušet od pocitů „v kůži seniora“ přes první pomoc, nekomfort lidí užívajících návykové látky až po technické vybavení policistů, strážníku, hasičů a záchranářů. 

To všechno si užili lidé, kteří se na Den bezpečí a pořádku přišli podívat. Na místě byli i policejní kynologové, jízdní oddíl nebo psovodi. Velmi častou příčinou požáru je jídlo, které vzplane na sporáku, hasiči mysleli i na to, předvedli například hašení rozpálené pánvičky s jídlem, Červený kříž ukázal správnou resuscitaci.

V Mělníku se v tomto týdnu ztratila devítiletá holčička, dojela až do Prahy a naštěstí měl její útěkářský příběh dobrý konec! Ztracená školačka z Mělníka je v pořádku doma

Kdo to všechno organizoval? Irena Podivínská z Městského úřadu Mělník ve spolupráci s realizačním týmem. "Jedná se o sedmý ročník, Den bezpečí a pořádku se tedy koná pravidelně a počítáme s dalšími ročníky. Koná se to v rámci prevence kriminality na daný rok města Mělníka. Jsou zapojeny všechny složky integrovaného záchranného systému," říká Podivínská.

Den bezpečí a pořádku měl své kouzlo i ve výuce první pomoci Českým červeným křížem – Oblastním spolkem Mělník, programu Centra seniorů Mělník umožňující vžít se do kůže seniora nebo si vyzkoušet paměť a její trénování, ale i možností otestovat si dopravní předpisy u zkušebních komisařů Odboru dopravních a správních agend Městského úřadu Mělník nebo u BESIP Týmu vyzkoušet trenažér nárazu, všemožné simulátory či dopravní hřiště. Chybět nemohla ani nabídka programu nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Služeb prevence města Mělníka, soutěžní sportovní stanoviště studentů Gymnázia J. Palacha či stanoviště Sboru dobrovolných hasičů z Vehlovic nebo preventivní stánek HZS Středočeského kraje.